Vukanović najavio prosvjede ispred RTRS-a: ‘S Dodikom ne želim biti ni u istoj prostoriji, SIP je centar za izborne krađe‘SCREENSHOT -
StoryEditor
republika srpska

Vukanović iznio teške optužbe na račun Schmidta i Dodika: "Izbori će proći u mafijaškoj atmosferi"

Piše desk  /  23.02.2024., 14:45h

Poslanik u NSRS Nebojša Vukanović je iznio teške optužbe na račun visokog predstavnika Christiana Schmidta i predsjednika RS- Milorada Dodika (SNSD), govoreći o tome zašto Schmidt još nije nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona.

Tvrdi da su entitetske vlasti u tajnosti, kako je izjavio, predale strancima prirodna bogatstva. Smatra da je to razlog zašto visoki predstavnik nije nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona iako je nedavno najavio da će to učiniti, prenosi Klix.

"Svi smo svjedoci da je Schmidt 19. prosinca rekao da ima jedan čovjek koji može donijeti odluku. Onda se taj čovjek po tko zna koji put nagodio s Dodikom i povukao pred njegovim ucjenama i prijetnjama", naglasio je Vukanović.

Među onima je koji su pri stavu da domaći političari kupuju vrijeme kako bi izostalo nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona. Konstatirao je da ne bi bilo dovoljno vremena da se predstojeći lokalni izbori provedu po novim propisima ako bi tehničke izmjene već danas bile nametnute.

"Lokalni izbori će proći u mafijaškoj atmosferi, baš kao što gledamo u seriji ‘Narcos‘", dodaje.

Napomenuo je da su i bivši šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark i bivši visoki predstavnik Valentin Inzko također bili svjesni velikih nedostataka u izbornom procesu, ali da se od tada ništa nije promijenilo. Poručio je stranim dužnosnicima da su i oni odgovorni za postojeći politički sistem u Bosni i Hercegovini.

"Što je to problem da EU donira (skenere i videonadzor za izborni proces)? Samo mafija je protiv toga. Moramo se boriti da obranimo izbornu volju građana", rekao je.

Prema riječima Vukanovića koji predvodi listu "Za pravdu i red", jedini spas su skeneri i videonadzor, ali se oni neće uvesti jer to odgovara korumpiranim političarima.

Naglasio je da neće podržati aktualnog gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića (PDP) na predstojećim lokalnim izborima. Uvjerava je da je riječ o "prekrivenom kandidatu" SNSD-a te mu je poručio da će se "osobno založiti da razbije njegovu političku karijeru".

Dnevnik.ba

25. srpanj 2024 12:38