StoryEditor
lider HNP-a

Vukadin: Sve osim federalizacije BiH je promašaj i krpanje zakrpa

Piše desk  /  19.07.2022., 21:45h

HNP smatra svako nametanje zakonskih rješenja neodrživim polurješenjem i gašenje šumskog požara plastičnim pištoljem, kazao je Hrvatskom Medijskom Servisu Ivan Vukadin, predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP) i član Predsjedništva HNS-a, komentirajući medijske napise prema kojima visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Christian Schmidt, radi na nametanju izmjena Izbornog zakona BiH.

Vukadin je mišljenja da problem BiH nije samo jedan zakon nego čitava konstrukcija koja nije u skladu s europskim praksama federalizma.

-Bošnjačkim elitama smeta bilo kakvo održivo rješenje po kojem bi Hrvati imali ista prava, pa je očekivano da ih je Visoki predstavnik po njihovom shvaćanju kako bi on trebao djelovati počeo iznevjeravati jer pokušava biti koliko toliko neutralan, a oni su već bili pomislili da su ga pridobili u svoj tabor, tim više jer je probošnjačka politika postala i službena politika nove lijevo zelene koalicije u Njemačkoj, kazao je Vukadin.

Sugovornik HNS-a ističe da njega i HNP visoki predstavnik ne iznenađuje pokušajem da nešto učini.

-Ali, iznenađuje nas da bilo koji Hrvati ovakva polurješenja vide kao dobra za Hrvate. Mi još uvijek nemamo čvrste garancije da ćemo u Domu narodu imati Ustavom zagarantirana prava. Zato je sve, osim iskrene i stvarne federalizacije države, promašaj i krpanje zakrpa, rekao je Vukadin.

Predsjednik HNP-a mišljenja je da Schmidt nema snage pokrenuti ozbiljne procese.

-Visoki predstavnik ne gura prohrvatska i antibošnjačka rješenja nego nema snage da konačno pokrene dugoročne pomake u interesu sva tri naroda i države koja mu je prepuštena na upravljanje, rekao je Vukadin.

Podsjećamo, sarajevski mediji od jučer izvještavaju o tome da visoki predstavnik Schmidt provodi konzultacije s političkim akterima te radi na nametanju izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kako bi se provele presude Ustavnog suda BiH čime bi bilo onemogućeno da Bošnjaci izaberu šest Hrvata u Dom narod Parlamenta FBiH. U tome slučaju bilo bi moguće izbaciti legitimne političke predstavnike iz vlasti u FBiH.

Od tada bošnjački političari različitih provenijencija daju izjave u svrhu strašenja predstavnika međunarodne zajednice da se slučajno ne usudili napraviti bilo kakav, kako ga oni zovu, “ustupak Hrvatima”. Najdalje je otišao drugi bošnjački član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, koji je Schmidtu poručio da njegova eventualna odluka “neće proći bez posljedica.”

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 18:13