StoryEditor
predsjednik hnp-a

Vukadin: Hrvati ne mogu i nemaju od čega ‘dati’, nametnutim amandmanima su nam već sve uzeli

Piše desk  /  27.01.2022., 10:11h
Zanimljivo je primijetiti da predstavnici međunarodne zajednice redovito na pregovore pozivaju bošnjačku stranku Narod i pravda (koja je nositelj vlasti u Kantonu Sarajevo) dok ne pozivaju HNP koji obnaša vlast u Hercegbosanskoj županiji ( Ivan Vukadin predsjednik je Vlade HBŽ-a).

U srijedu je u Tomislavgradu održan sastanak izaslanstava Hrvatskog nacionalnog pomaka, Hrvatske demokratske zajednice 1990 i Hrvatske seljačke stranke na kojem su predsjednici spomenutih stranaka, Ivan Vukadin, Ilija Cvitanović i Mario Karamatić, zauzeli zajednički stav o ključnim elementima reforme izbornog zakonodavstva BiH, a čije će se “finale”, nakon uvodnih razgovora u Sarajevu, odigrati sljedećih dana u Neumu.

Domaćin spomenutog sastanka, predsjednik HNP-a Ivan Vukadin, Hrvatskom Medijskom Servisu je rekao da se na sastanku razgovaralo o pregovorima koji predstoje kao jedan od niza pokušaja dogovora promjene Izbornog zakona koji je, kako pojašnjava, jedan od preduvjeta za zakonite izbore koji nam predstoje u listopadu ove godine.

Vukadin dodaje da su izaslanstva HNP-a, HDZ 1990 i HSS-a dogovorila zajednički stav koji je sukladan stavu HNS-a. Otkrio je da će ovaj stav tri članice HNS-a o tome na što hrvatski pregovarači nikako ne bi smjeli pristati prezentirati sudionik pregovora Ilija Cvitanović.

-To je izbor člana Predsjedništva BiH koji ne bi imao legitimitet hrvatskog naroda, revizija nadležnosti obaju domova naroda, i federalnog i državnog, te brisanje etničkog predznaka u Ustavu BiH, odnosno Daytonskom sporazumu, naveo je Vukadin tri stvari na koje, po njegovom mišljenju, ne bi smio pristati hrvatski pregovarački tim kojega predvodi predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Upitan da prokomentira dominantni narativ predstavnika međunarodne zajednice, medijatora u pregovorima oko reforme izborne legislative, prema kojima bi svaka od strana trebala nešto “dati”, odnosno odustati od maksimalističkih zahtjeva da bi dogovor bio moguć, Vukadin kaže da je svakako pogrešan takav princip da svatko treba nešto “dati” u svrhu pronalaženja lakšeg rješenja.

“Hrvati ne mogu i nemaju od čega ‘dati’ budući da su nam sve nametnutim amandmanima već uzeli i ovo je minimum ispod kojeg se niti smije niti može ići. U suprotnom ćemo biti svedeni na nacionalnu manjinu, rekao je Vukadin pojasnivši da to znači da Hrvati jedini nemaju prostora za kompromis te da očekuju da Bošnjaci kao najbrojniji narod to napokon razumiju, a još više međunarodna zajednica.

Odgovarajući na pitanje razgovaraju li predstavnici međunarodne zajednice s iti jednom hrvatskom strankom u BiH, izuzev HDZ-a BiH, po pitanju reforme Izbornog zakona, Vukadin ističe da su međunarodni medijatori pozvali Iliju Cvitanovića na pregovore, što znači da komuniciraju s HDZ-om 1990.

Zanimljivo je primijetiti da predstavnici međunarodne zajednice redovito na pregovore pozivaju bošnjačku stranku Narod i pravda (koja je nositelj vlasti u Kantonu Sarajevo) dok ne pozivaju HNP koji obnaša vlast u Hercegbosanskoj županiji ( Ivan Vukadin predsjednik je Vlade HBŽ-a).

Osvrćući se na ovu opasku o svojevrsnim dvostrukim mjerilima od strane predstavnika međunarodne zajednice, Vukadin kaže da o tome zašto se predstavnici NiP-a pozivaju na pregovore, a predstavnici nekih hrvatskih stranaka koji obnašaju vlast u nekoj od županija s hrvatskom većinom ne pozivaju, kao HNP ne zna odgovor.

-To biste trebali pitati one koji pozivaju stranke na pregovore, osobno mogu samo nagađati što ni u kojem slučaju ne želim, zaključio je Vukadin

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 04:18