StoryEditor

Vučjak: Sve više migranata oboljelih od šuge

Piše D  /  19.10.2019., 08:10h

Na Vučjaku je trenutačno oko 1.500 migranata, gotovo dvostruko više od planiranog kapaciteta. Crveni križ podijelio je oko 1.200 obroka za doručak, isto toliko za ručak. Novi migranti pristižu iz sata u sat, a zalihe su na izmaku, izvještava RTRS.

- Ono što je jako bitno jest da ih Crveni križ neće ostaviti. Kako god bude, mi ćemo ih i dalje opsluživati hranom i odjećom, u mogućnostima koje budu iskazane na samom terenu - izjavio je tajnik Crvenog krsta Bihać Selam Midžić. Iako se dnevno dijele dva obroka, hrane očigledno nedostaje, pa se migranti snalaze kako znaju. 

Higijednski uvjeti u kampu iz dana u dan se pogoršavaju. Smeće je na sve strane, u rezervoarima je sve manje vode, kako tehničke, tako i one za piće. Dodatni razlog za brigu su i sve hladnije noći ispod Plješevice.

Afganistanac Farhat kaže da im je veoma hladno.

-  Nemamo mjesto na kojem  se možemo ugrijati. Nemamo vode za piće, niti za tuširanje. Nedostaje i hrana. Ali mi i ne želimo ostati ovdje, sve što želimo je ići dalje, ka zemljama Zapadne Europe - ističe.

Ipak, jedan od najvećih problema u kampu Vučjak je neadekvatna zdravstvena zaštita migranata. Dva puta tjedno volonteri Crvenog križa bolesne migrante prevoze do obližnjeg Zavalja, gdje im je u lokalnoj ambulanti osiguran liječnički pregled. Higijensko-epidemiološka situacija je katastrofalna. Najveći problem je šuga, koja se raširila među migrantima.

Nermina Ćemalović, ministrica zdravlja USŽ, kaže da je sljedeći korak pravljenje izolacijskih soba, gdje bi se smjestili migranti sa skabijesom, odnosno svrabom.

- Јoš veći je problem što migranti već dolaze s komplikacijama skabijesa sa terena, tako da je svaki drugi obolio - dodaje Ćemalović. 

Sve migrante koji nemaju adekvatan smještaj u bilo kojem od bihaćkih prihvatnih centara policija USŽ izmiješta na Vučjak. Ovaj potez osudili su UN i EU, koje traže hitno zatvaranje kampa. Iz policije poručuju – nemamo drugo rješenje!

- Ukoliko se u budućnosti odredi neka druga lokacija, neki novi migrantski kamp, naravno da ćemo postupati u tom smislu. Međutim, moramo prvo razmišljati o sigurnosti naših građana - naglasio je Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a USŽ.

Zbog toga su gradske vlasti čvrsto stale iza radikalne odluke – od sljedećeg ponedjeljka prestat će s financiranjem Vučjaka! Odluka je konačna. Gradskom vodovodu i poduzeću koje se bavi odvozom smeća već je upućen dopis o prestanku plaćanja za njihove usluge na Vučjaku. Na sve ovo, nadležne bh. institucije, od kojih je Bihać očajnički zatražio pomoć – i dalje šute!

- Osim reakcije premijera Novalića, koji je uputio prema Vladi USŽ, da sredstva koja je Vlada Federacije putem Federalnog Parlamenta doznači gradu Bihaću, nikakve službene reakcije nije bilo ni od koga- kaže Elmedin Mehadžić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Gradske uprave Bihać.

Vrijeme istječe, a u USŽ dnevno pristiže 150 migranata. Ovdje ih je prema procjenama oko šest tisuća. Dodatno zabrinjava izvještaj FRONTEKS-a u kojemu se navodi da je samo u rujnu 11.500 migranata iz Turske pokušavalo prijeći u Europu. Za većinu njih, BiH se nalazi na ruti prema zemljama Zapadne Europe.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 22:27