StoryEditor

Vučiću blizak tabloid: Hrvati su sami granatirali Dubrovnik 1991.

Piše desk  /  11.10.2021., 21:59h
Više od 13 tisuća pripadnika jugoslavenske vojske, uz pomoć srpskih i crnogorskih rezervista, napalo je s kopna, mora i iz zraka područje Dubrovnika i jug Hrvatske.

Već prvog dana Dubrovnik je ostao bez struje i vode, došlo je do informativne blokade te su prekinute telefonske i radijske veze, podsjeća Dubrovački Dnevnik. Prve granate ispaljene iz topova JNA i rezervista Hercegovačkog korpusa s položaja oko Trebinja pale su na uže dubrovačko područje, na Bosanku i Mokošicu. Samo u prvom tjednu listopada poginulo je 27, a ranjeno 100 dubrovačkih branitelja i civila. Među snagama koje su napale Dubrovnik bili su pripadnici užičkog, podgoričkog i mostarskog korpusa te 9. Vojno pomorskog sektora Boka, uz značajnu potporu zrakoplovstva, više od 120 teških topničkih oružja, oko 100 tenkova te 50 oklopnih transportera.

Snimke razaranja Dubrovnika tih su dana obišle cijeli svijet.

Srpski Telegraf, tabloid blizak srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, danas je objavio da je cijeli napad na Dubrovnik isceniran. Dapače, oni tu priču donose na naslovnici današnjih novina pod senzacionalističkim naslovom Istina o granatiranju Dubrovnika.

Vučiću blizak tabloid: Hrvati su režirali napad na Dubrovnik

Ukratko, tabloid koji je Twitter označio kao provladin medij, zbog čega je dobio oznaku na toj društvenoj mreži, kaže da su napad na Dubrovnik izveli - Hrvati.

"Granatiranje Dubrovnika 1991. bio je režirani napad Hrvata s namjerom da izazovu osudu međunarodne zajednice i Srbe opet predstave kao negativce, budući da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru. Hrvatske paravojne formacije namjerno su provocirale snage JNA ne bi li ih izazvale da otvore vatru, iako je postojala striktna naredba da ne odgovaraju na njihove vatrene provokacije iz starog grada i njegove neposredne okoline. O tome svjedoče i dvojica europskih promatrača koji su za vrijeme ratnih operacija obišli Dubrovnik, čije je svjedočanstvo dio dokumentarnog filma o događanjima u Dubrovniku i koji se nedavno pojavio na društvenim mrežama", piše Srpski Telegraf. Ne navode o kojim se to europskim diplomatima radi.

Nadalje, Srpski telegraf piše da su pripadnici JNA reagirali na provokacije i napade hrvatskih snaga.

Jedan od sugovornika za svoje teze im je bivši oficir JNA i osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin.

"S brodova je ispaljeno nekoliko granata na njihovu rivu, nitko nije gađao objekte niti je tko prikazao da je neki od objekata srušen. Do toga ne bi došlo da nije bilo njihove ni s čim izazvane provokacije. Sjećam se i da su prije toga nekog mornaričkog vojnika u Splitu zadavili", kaže Šljivančanin.

O ovoj temi i Srpskom telegrafu progovara još jedan ratni zločinac, Vojislav Šešelj.

"Granate koje su pale na sam stari grad nisu bile komanda JNA, već osobni čin komandanta Vladimira Kovačevića Ramba, pošto su mu stradali vojnici", kaže im Šešelj.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:09