StoryEditor
‘‘neće ići lako‘‘

Vučić: Zahtjev Kosova za članstvo u Vijeću Europe je kršenje svih sporazuma

Piše desk  /  12.05.2022., 08:06h
Vučić je rekao da je ministrica vanjskih poslova Kosova Donika Gervala potvrdila da će tražiti članstvo u Vijeću Europe, rekavši "da je to kršenje svih sporazuma".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć da će u narednih manje od dva dana zakazati sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost i reagirati politički na zahtjev Kosova za članstvo u Vijeću Europe.

- Beograd će se boriti za dalja povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova poslije ove najave iz Prištine. Neće ići tako lako onima koji misle da nas mogu ucjenjivati i vršiti pritiske - rekao je Vučić nakon radne večere.

Posvetiti se radu u inicijativi Otvoreni Balkan

Vučić je rekao da je ministrica vanjskih poslova Kosova Donika Gervala potvrdila da će tražiti članstvo u Vijeću Europe, rekavši "da je to kršenje svih sporazuma".

- Predstoji nam težak period jer ukrajinsku situaciju koriste tako što kažu da smo mi produžena ruka Rusije - kazao je Vučić.

On je, komentirajući mogućnost da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU po "kiparskom modelu", istaknuo da su Ukrajinci prijatelji Srbije, ali da se treba držati principa.

Dodao je da se treba posvetiti daljem napretku i radu u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Zemlje zapadnog Balkana i politika EU

Vučić je rekao da su svi europski dužnosnici s kojima je razgovarao jučer u Bruxellesu ponovili poziv Srbiji da se uskladi s politikom EU u vezi Rusije i ukrajinskog rata i dodao da je pozicija Srbije jako teška i složena.

Istaknuo je kako je Srbija spremna da s Hrvatskom po mnogim pitanjima bliže surađuje, uključujući i pitanje energetike, ali za to je potrebno vrijeme. Dodao je da još nisu počeli pregovori s ruskom stranom o novom ugovoru za plin, prenosi Nova.rs.

Na pitanje je li mu Josep Borrell direktno ponovio poziv da se sve zemlje zapadnog Balkana priključe politici EU, Vučić je odgovorio: "Svi, naravno, s kim god da sam se sreo."

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 18:29