Article_Top_970x250

Vučić: Vrijeme je da se na Srbiju koja pobjeđuje naviknu i drugi

predsjednik srbije

Vučić: Vrijeme je da se na Srbiju koja pobjeđuje naviknu i drugi

lip 28, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Govoreći o Vidovdanu, on je rekao da je to dan velikih srpskih poraza, ali i pobjeda, kao i da je Srbija danas naučila kako da izvuče pouke iz tih poraza.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija danas nikome ne predstavlja problem već šansu za sve i dodao da je vreme da se na Srbiju koja pobjeđuje "naviknu i svi drugi".

On je na svečanosti kod Kraljeva, na otvaranju zračne luke za civilni promet Morava, rekao da Srbija danas "ne gubi ni u jednoj sferi" i da "krupnim koracima korača u pobjede koje ne znače poraze bilo koga drugog".

"To je nova Srbija koju stvaramo, Srbija rada i Srbija koja pobjeđuje, koja želi pomoći svom narodu ne ugrožavajući bilo koga drugog", kazao je Vučić, prenosi Beta.

Govoreći o Vidovdanu, on je rekao da je to dan velikih srpskih poraza, ali i pobjeda, kao i da je Srbija danas naučila kako da izvuče pouke iz tih poraza.

"Danas moramo birati ne aplauze nego rad, autoputeve, nove zračne luke, radnike i nove poslove kao našu budućnost, ne odričući se onog najvažnijeg i najsvetijeg u našoj povijsti, a to je očuvanje našeg imena i prezimena. Moramo u korak sa svijetom ne dajući nikom za pravo da naša djeca ne uče srpski jezik i da ne znaju dobro šta je bilo u Jasenovcu i Jadovnu, na Solunskom frontu ili u sukobima 90-ih", naveo je predsjednik Srbije, prenosi Beta.

Vučić je kazao da je "posebno ponosan" što, kako je rekao, "više nismo žrtve i što danas nema potrebe da se tako obraćamo ni svojoj, ni međunarodnoj javnosti".

"Danas sami stvaramo svoju sudbinu, o njoj sami odlučujemo. Ne tražimo uzroke za slabije rezultate u drugima nego u nama samima, svjesni da od našeg truda zavisi naša budućnost. Srbija danas vjeruje u sebe i ne pada joj napamet da bilo koga ugrožava, ali i nema potrebe da izgovaramo velike riječi kako bi dobijali poene od našeg naroda", kazao je Vučić.

On je kazao da Srbija želi živjeti u miru sa svima ali i dodao da "niko neće moći je komadati niti proganjati Srbe kao u prethodnim desetljećima i vijekovima".

"Ekonomski razvoj i veća snaga naših oružanih snaga više od busanja u prsa govori da smo spremni sačuvati našu zemlju. Osnovna razlika u odnosu na vrijeme kada smo vjerovali samo u naše ratničke sposobnosti je u činjenici da Srbija više ne gubi. Ne lupamo u ratničke talambase ali ćemo znati kako da sačuvamo zemlju i narod tražeći mir i stabilnost", kazao je Vučić.

On je poručio vlastima u Prištini da ne napadaju Srbe na Kosovu, kako one na sjeveru tako i one koji žive južno od Ibra, navodeći da ako u njihovu zaštitu ne stanu oni čiji je to posao, postoje oni koji će "čuvati i zaštititi svoj narod".

Dodao je da od zemalja regija ne traži ništa više osim toga da Srbe u tim zemljama poštuju "baš onoliko koliko mi cijenimo vas".

"Ne tražimo ništa ni od koga nego samo kažemo da smo jedan isti narod i u Srbiji, i u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i da nema razlika između Srba koji žive u različitim državama regija i da ćemo se međusobno pomagati i živjeti jedni za druge. Sa svima želimo dobre odnose, ništa tuđe nećemo ali poštujte Srbiju onoliko koliko mi cijenimo vas", kazao je predsjednik Srbije.

Govoreći o otvaranju zračne luke Morava, Vučić je rekao da je to "mala pobjeda koja najavljuje mnogo velikih pobjeda u budućnosti".

"Ovo je jedno od mnogih novih mjesta sa kojih Srbija može preko neba do novih ciljeva i rezultata. Zračna luka Morava je prva civilna luka koji otvaramo u Srbiji poslije 33 godine ali nije posljednji. Naći ćemo načina da to uradimo sa Ponikvama i između Bora i Zaječara, da završimo sve autoputeve, a da ne ugrozimo javni dug", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće nametati svoju volju drugim državama, ali da "neće dozvoliti da bilo ko u regiji ugrožava identitetska prava Srba", poput prava na jezik i ćirilično pismo.

Obraćajući se novinarima posle sastanka sa predstavnicima Srba iz regije koji su prisustvovali otvaranju zračne luke Morava kod Kraljeva za civilne letove, Vučić je kazao da Srbija neće ponavljati greške iz prošlosti ali da će, poštujući sve druge države, "podržavati borbu za opstanak našeg naroda na vjekovnim ognjištima".

"Pokazali smo jedinstvo na ovom sastanku, opredijeljeni da se za naše ciljeve borimo mirnim sredstvima, ne ugrožavajući integritet drugih. Razmatrali smo položaj Srba u svakoj zemlji regije, kako možemo da pomognemo. Govorili smo o stvarima koje nisu lake, posebno kada je riječ o situaciji u Crnoj Gori. Gradit ćemo mnogo toga, a posebno ćemo raditi na identitetskim pravima Srba", kazao je Vučić. 

Komentirajući naslovnu stranu lista Danas u vezi sa obećanjima koje je poslije poplava dao stanovnicima beogradskih naselja sa lijeve obale Dunava, Vučić je kazao da će izgradnja kanalizacije u tom dijelu glavnog grada početi odmah nakon što 4. srpnja bude potpisan ugovor između Grada Beograda i Europske investicijske banke.

"To je jedino dugoročno rješenje. Ogroman novac je u pitanju, ali ćemo ispuniti obećanje građanima", rekao je Vučić i dodao da je "zadovoljan" trudom ljudi na otklanjanju posljedica poplava.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250