Article_Top_970x250

Vučić uručio odlikovanje Handkeu

kontroverznom nobelovcu

Vučić uručio odlikovanje Handkeu

svibnja 10, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Oliver Bunić

"Uvijek se po lijepom sjećam Srbije, hvala vam na ovom ordenu", rekao je Handke.

Dobitniku Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu u nedjelju je uručeno državno odličje Srbije, dodijeljeno službeno u veljači prošle godine u povodu Dana državnosti zbog njegova "iznimnog doprinosa predstavljanju Srbije u sferi kulture".

Kontroverznom austrijskom nobelovcu, koji je zbog svoje potpore Slobodanu Miloševiću i negiranju genocida proglašen nepoželjnim u Sarajevu, a potom i na Kosovu, Orden Karađorđeve zvijezde prvog stupnja uručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, uz poruku: "sretan je srpski narod što u svoje prijatelje ubraja i Handkea".

"Prihvaćajući naš orden, pisac čini veliku čast Srbiji, a dodjeljujući ovaj najznačajniji orden Srbija pokazuje zahvalnost svom akademiku i prijatelju Handkeu. Hvala vam na svemu što činite za našu zemlju", istaknuo je Vučić prigodom dodjele visokog državnog odličja, ocijenivši da "svaki Handkeov glas zvuči gromoglasno".

Handke je rekao kako "nije bio spreman primiti ovako važno odličje" jer mu je, navodno, samo rečeno da će se "sastati s predsjednikom Srbije i popiti kavu", te nije spremio prigodan govor.

"Uvijek se po lijepom sjećam Srbije, hvala vam na ovom ordenu", rekao je Handke, koji nije nazočio ceremoniji uručenja državnih odličja Srbije u veljači 2020. godine, kad je proglašeno da mu je to priznanje dodijeljeno.

Nobelova nagrada Handkeu 2019. izazvala je kontroverzu jer je podržavao režim Slobodana Miloševića u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i zločina poput genocida u Srebrenici i ostala je u sjeni prosvjeda i bojkota zbog njegovih veza s nekadašnjim optuženikom pred sudom Ujedinjenih naroda za ratne zločine koji je umro u pritvoru 2006., prije presude, prenosi Hina.

Dnevnik.ba