StoryEditor

Vučić upozorava UN da "netko mora obuzdati Kosovo"

Piše D  /  18.12.2018., 09:12h

Predsjednik Srbije Aleksadar Vučić pozvao je Ujedinjene narode da preuzmu veću ulogu u budućnosti u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine. 

Predsjednik Srbije rekao je u ponedjeljak navečer na sjednici Vijeća sigurnosti UN o Kosovu i Metohiji da je Priština ugrozila sve Srbe na Kosmetu povećanjem pristojbi na 100 posto, kao i da je uplašen za budućnost srpskog naroda, ali i cijele regije. 

Vučić je poručio veleposlanicima da se ne slaže s frazama da ‘‘obje strane trebaju nešto učiniti‘‘, jer je Beograd realizirao sve što je dogovoreno, dok Priština nije provela dogovoreno Briselskim sporazumom, prenijela je Srna. 

Naveo je kako je Priština naprije uvela pristojbe od 10 posto, a kada je vidjela da je albanska javnost dobro reagirala, povećala ih na 100 posto. 

‘‘Oni su čak ubili svaki vid trgovine između središnje Srbije i Kosova i, štaviše, ugrozili cijelu srpsku zajednicu‘‘, rekao je Vučić. 

Naglasio je kako pravno opravdanje za formiranje vojske Kosova ne postoji čak ni u kosovskom ustavu, koji Srbija ne priznaje - u njemu se navodi da su za formiranje vojske potrebni i glasovi Srba, koje nisu dobili.

‘‘Pozivamo UN da preuzme veću ulogu u budućnosti. Nemamo ništa protiv EU, ali nam je potrebna veća uloga UN u procesu. Naći ćemo način da se pobrinemo za sigurnost našeg naroda‘‘, naglasio je Vučić. 

On je u replici, nakon što su predstavnici zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a završili svoja izlaganja, istaknuo da nitko nije uspio navesti nijedno pravilo na osnovu kojeg je osnovana kosovska vojska. 

‘‘Takav član ni u jednom relevantnom dokumentu ne postoji‘‘, rekao je Vučić i dodao kako se, kada nedostaju argumenti, onda koriste nepostojeći dokumenti.  

Vučić je podsjetio da je od 2012. godine do Kosovo priznalo 19 država i da Srbija nije na to rekla ni riječ, ali da, kada je počeo obrnuti proces, poništenja tih priznanja, Srbija trpi optužbe i dobija osvetničke poruke iz Prištine. 

‘‘Netko mora zaustaviti te ljude, netko ih mora obuzdati, jer ono što rade nije u skladu sa svijetom u 21. stoljeću, u najmanju ruku. Postavili su uvjete za dalji dijalog koji su neodrživi - od priznanja neovisnosti, preko priznavanja granica, i nije nam jasno na kojim osnovama trebaju biti bazirani dalji pregovori s Prištinom‘‘, napomenuo je Vučić. 

Vučić je apelirao da svi prisutni podrže sve procese koji će rezultirati održivim rješenjem. Vijeće sigurnosti UN-a zasjedalo je na zahtjev Srbije povodom odluke Prištine o formiranju vojske Kosova.  

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:14