StoryEditor
predsjednik srbije

Vučić: U Bruxelles idem na dijalog kako bih očuvao mir i stabilnost na Kosovu

Piše fena  /  15.08.2022., 14:58h

- Ako njih ne zanima Ustav Srbije, što bi nas zanimao njihov? (...) Što nas briga što misle i oni i svi drugi, jasno je što je ispregovarano - poručio je Vučić.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u ponedjeljak je najavio sastanak u Bruxellesu s kosovskim premijerom Albinom Kurtije, koji bi se trebao održati ovoga tjedna, naglasivši da "ide na dijalog Beograda i Prištine kako bi pokušao očuvati mir i stabilnost".

Kazao je da Beograd nema problem s temama o kojima će se govoriti, poručivši kako se zna kako mora izgledati Zajednice srpskih općina (ZSO) na Kosovu, čije je osnivanje dogovoreno 2013. u Bruxellesu pod pokroviteljstvom tadašnje šefice eurodiplomacije Catherine Ashton, a do danas nije provedeno.

- Želimo razgovarati i o ZSO, ali ne tako što će Priština kazati kako možemo kupiti samoljepljive sličice, da lijepimo u album, da kupujemo žvake i da nam netko govori kako ZSO mora biti u skladu s kosovskim ustavom, jer je to besmisleno, onda nam i ne treba, i svaki građanin može takvu zajednicu osnivati na dnevnoj razini - rekao je Vučić.

Briselskim sporazumom dogovoreno je da ovlasti ZSO-a budu puno šire i veće, dodao je.

- Ako njih ne zanima Ustav Srbije, što bi nas zanimao njihov? (...) Što nas briga što misle i oni i svi drugi, jasno je što je ispregovarano - poručio je Vučić.

Na pitanje kako tumači reakciju EU, odnosno priopćenje u kojoj se izjednačava krivnja Beograda i Prištine za podizanje tenzija na Kosovu, i razmjenu zapaljive retorike, Vučić je odgovorio da nema nikakav komentar.

Na pitanje što očekuje od sastanka s generalnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u utorak, uoči nastavka dijaloga u Bruxellesu, Vučić je rekao da će razgovarati sa Stoltenbergom, kao i s američkim predstavnikom Gabrijelom Escobarom, i nekim drugima, ali da ne zna što da očekuje, prenose srbijanski mediji.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 14:47