Article_Top_970x250

Vučić: Što je s kaznenim djelima protiv srpskih civila?

vijeće sigurnosti un-a

Vučić: Što je s kaznenim djelima protiv srpskih civila?

lip 09, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, govorio je u utorak pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda. Na početku izlaganja odbacio optužbe je predsjednika Mehanizma, suca Carmela Agiusa, koji je kazao kako Beograd ne želi surađivati s ovim nasljednikom kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Aleksandar Vučić je ocijenio kako je Srbija “prirodno zainteresirana” za presude Haaškog tribunala.

“Mi smo spremni preuzeti odgovornost prema obvezama. Mi možemo provesti odluke Suda u vezi s izvršenjem presuda”, naveo je.

Vučić je podsjetio kako je Agius optužio Srbiju za nepoštivanje obveze prema Mehanizmu.

“Njegova argumentacija je bila da Srbija ima obvezu izručivati svoje državljane bez obzira na prirodu optužbe. Tu se radi o kršenju međunarodnog humanitarnog prava”, zaključio je Aleksandar Vučić.

Upitao je zašto Mehanizam ne sudi za ratne zločine nad Srbima.

“Što je s kaznenim djelima protiv srpskih civila u BiH? To nije bilo interesantno Kaznenom sudu? Mi sudim za sve zločine bez obzira na to gdje su počinjeni. Mi osuđujemo zločine koji su počinjeni u Srebrenici. Bez obzira na to, pozdravljamo rad Mehanizma”, kazao je Vučić. Te je dodao na kraju:

“Ipak, suđenja se najčešće vode protiv Srba. Mi smo optužili Nasera Orića, Gotovinu i Haradinaja. Svi su oslobođeni. Naser Orić je prvostupanjskom presudom osuđen, a onda je konačnom presudom oslobođen. Ispada da nitko nije činio zločine nad Srbima. Srbija je mala zemlja, ali s hrabrim ljudima. Želimo živjeti u miru. I želimo imati dobre odnose s našim susjedima”.

Dnevnik.ba