StoryEditor
srpski predsjednik

Vučić: "Srbija ne želi rušiti nezavisnost bilo koje zemlje, ‘srpski svijet‘ nije naša strategija"

Piše hina  /  08.09.2021., 21:37h
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u srijedu kako Srbija nije zainteresirana da ruši nezavisnost bilo koje zemlje u regiji jer je interesiraju samo ekonomski razvoj i napredak, te da "srpski svijet" nije državna politika i strategija Srbije

Srbija ni na koji način nije zainteresirana da ruši nezavisnost ni Crne Gore, BiH ni Hrvatske, niti bilo koje druge zemlje u regiji, a to je jedino što tražimo i od njih, rekao je Vučić i poručio da Srbiju ne interesiraju sukobi.

Vučić je u jednom od uobičajenih obraćanja javnosti, koje su u srijedu izravno prenosili javni servis i komercijalna provladina televizija Pink s nacionalnom frekvencijom, rekao kako Srbiju "ne interesiraju ratovi i sukobi ne zato što je slaba, već zato što je interesiraju samo ekonomija i suradnja" i "zato što bi svaki sukob odvukao i njih i sve nas" u bezdan.

Ne navodeći nikog pojedinačno i nijednu državu, Vučić je poručio da "ne pokušavaju oslabiti našu zemlju raznim hibridnim metodama i pritiscima" i da "ne očekuju da se nećemo obraniti, ali ne policijski i vojno", iako je Srbija sada "bar deset puta" snažnija nego prije desetak godina.

Nikom to ne treba pasti na pamet, ali ne smije padati ni nama, naglasio je Vučić i poručio "ne ponižavaju ni Srbiju ni Srbe kao narod", kao što je to, kako je rekao, rađeno desetljećima ranije.

Srbijanski šef države zanijekao je u srijedu da sintagma "srpski svijet", koju koristi aktualni ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin predstavlja državnu politiku niti strategiju.

Vučić je rekao kako "u toj sintagmi ne postoji ništa prijeteće" što bi ugrožavalo bilo koga drugog, te da "srpski svijet" svakako nije dio srbijanske državne politike.

"Za našu zemlju mir je od presudnog značaja i sve što smo uspjeli primijeniti u našoj zemlji - uspjeli smo zbog čuvanja mira i stabilnosti", rekao je Vučić, ustvrdivši da život uvijek stavlja "ispred svega".

Naglašavajući uspjehe nacionalne ekonomije, Vučić je rekao kako Srbija očekuje da će sljedeće godine, "po prvi put u povijesti" preteći Hrvatsku i Sloveniju po iznosu BDP-a, ustvrdivši kako će "mnogi teško podnositi uspjeh Srbije".

Dnevnik.ba

01. prosinac 2022 09:49