StoryEditor
Predsjednik Srbije

Vučić: Srbija će sudjelovati u obnovi gradova u Ukrajini

Piše desk  /  18.05.2022., 11:02h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Ukrajine Volodimira Tolkača i najavio da će Srbija sudjelovati u obnovi gradova u Ukrajini, priopćeno je iz Vučićevog kabineta.

Vučić je izrazio iskreno žaljenje zbog situacije u Ukrajini i naglasio je da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava, te da u tom smislu uvažava teritorijalni integritet Ukrajine, priopćeno je iz njegovog kabineta, prenosi N1 Srbija.

“Dodao je i da je Srbija izložena neprincipijelnom stavu jednog dijela svijeta kada je u pitanju jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i zahvalio Ukrajini na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije. Istaknuo je kako je Srbija civilima izbjeglim iz Ukrajine osigurala najbolje moguće uvjete, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu s pravilima zemalja Europske unije, čak i na višem nivou. Najavio je i da će uskoro, s ambasadorom Tolkačom, posjetiti ukrajinske izbjeglice u Srbiji, kao i da će Srbija sudjelovati u obnovi gradova u Ukrajini. Također je ponovio da se Srbija, u skladu sa vlastitom dosljednom politikom, zalaže za mirno rješavanje sporova, te da u tom smislu podržava sve napore koji su usmjereni na pregovore”, navode iz Kabineta.

Tolkač je zahvalio na humanitarnoj pomoći koju Srbija pruža ugroženim ukrajinskim civilima, kao i na financijskoj pomoći.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:09