Article_Top_970x250

Vučić: Srbija bi za EU bila "šampion" kada bi uvela sankcije Rusiji i priznala neovisnost Kosova

želje bruxellesa

Vučić: Srbija bi za EU bila "šampion" kada bi uvela sankcije Rusiji i priznala neovisnost Kosova

pro 12, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Ukoliko bi Srbija sutra uvela sankcije Rusiji, ukoliko bi Srbija sutra priznala nezavisno Kosovo - vidjeli biste da bismo (za EU) bili šampioni u obrani prava nacionalnih manjina istog dana i da bi cvjetalo efikasno i neovisno pravosuđe u Srbiji i sve drugo", rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u utorak kako bi Srbija za Europsku uniju bila "šampion" ukoliko bi uvela sankcije Rusiji i priznala neovisnost Kosova, jer bi joj Bruxelles priznao napredak u procesu eurointegracija.

"Ukoliko bi Srbija sutra uvela sankcije Rusiji, ukoliko bi Srbija sutra priznala nezavisno Kosovo - vidjeli biste da bismo (za EU) bili šampioni u obrani prava nacionalnih manjina istog dana i da bi cvjetalo efikasno i neovisno pravosuđe u Srbiji i sve drugo", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije, ironično komentirajući otvaranje samo dva nova pregovaračka poglavlja Srbije s EU na sinoćnjoj međuvladinoj konferenciji, prenosi Hina.

Na međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu u ponedjeljak otvoreno je Poglavlje 6 - pravo privrednih društava i Poglavlje 30 - ekonomski odnosi s inozemstvom, a Srbiji je poručeno kako se "u budućnosti mora usmjeriti prije svega na područje vladavine prava i na normalizaciju odnosa s Kosovom".

Europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn rekao je kako je "Srbija na te dvije stvari radila", ali da "još ima izazova" te da se "otvaranje poglavlja ne može postići bez opipljivog fokusiranja na vladavinu prava i dijalog s Kosovom".

Vučić je za RTS rekao kako "nema iluzija" da Beograd mora puno raditi da bi potpuno promijenio naslijeđeni politički utjecaj na neefikasno pravosuđe, te da će, glede zaštite nacionalnih manjina, od Bruxellesa "tražiti da ukažu na koji model iz regije i na koje članice EU žele da se Srbija ugleda".

Vučić u Parizu sudjeluje na summitu o klimatskim promjenama, što vidi kao priliku za sastanak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom kako bi ugovorio posjet Srbiji za 2018., koji je Macron ranije najavio u pismu srbijanskom šefu države.

Iz ureda srbijanskog predsjednika u ponedjeljak je priopćeno kako je francuski predsjednik  Emmanuel Macron potvrdio da će posjetiti Srbiju. On je u pismu srbijanskom šefu države naveo kako su "odnosi između dviju zemalja utemeljeni na prijateljskim, davnim i dubokim vezama koje posebno obilježava bratstvo po oružju koje je ujedinilo dva naroda tijekom Prvog svjetskog rata i koje je učvrstilo njihovo prijateljstvo".

Macron u pismu kaže kako je "2018. godina 'veoma značajna' za obilježavanje savezništva Francuske i Srbije u Prvom svjetskom ratu, a Srbiju naziva "važnim strateškim partnerom Francuske", koja s "postojanošću podržava približavanje" Srbije Europskoj uniji.

 Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250