StoryEditor

Vučić: Srbi i Hrvati imaju zajedničku budućnost

Piše D  /  20.02.2021., 08:02h

"Zapamtite moje riječi, bez obzira na teško iskustvo koje ima i moja obitelj i ne samo iz Drugog svjetskog rata nego i sukoba u BiH 1992. godine kada su sve kuće Vučića spaljene, Srbi i Hrvati će morati biti mnogo bliži, mnogo jedinstvenije raditi u budućnosti jer će to biti jedini način da opstanu", rekao je Vučić.

Vučić je ocijenio da su za Beograd odnosi s Hrvatskom vrlo važni, te da Srbija nastoji ne uvrijediti i povrijediti, bez obzira na različite stavove o brojnim povijesnim pitanjima, od Drugog svjetskog rata do akcije Oluja.

Kazao je da odnosi Srbije i Hrvatske nikada neće biti jednostavni i da nikada nisu bili jednostavni za razumijevanje, te da postoji neka vrsta negativnog odnosa, kao i mržnja kod jednog broja ljudi s obje strane zbog svega što se događalo u prošlosti, a što različito tumače.

Vučić je rekao za hrvatsku televiziju RTL da ne misli da je razumijevanje između Srba i Hrvata veće, ali da je dobro da se ne lažu da su najbliži i da se vole najviše na svijetu, nego da se ti odnosi postave u nekakvu racionalnu ravan.

Na konstataciju da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao "da se neće sastati s njim dok ne da popis nestalih", Vučić je rekao da je to njegovo pravo, te dodao da Srbija želi pronaći svakog nestalog Hrvata i ne želi ni na koji način skriti nijednog zločinca.

"Mi smo spremni da Hrvatska kaže ‘evo, mi mislimo da se netko nalazi na tom mjestu, u roku od 24 sata pošaljite svoje ljude, komisiju, zajedno s našim ljudima iskopat ćemo to mjesto (grobnicu)‘. Samo da biste vidjeli da nitko ništa ne krije. Sve što možemo naći, tražite i dobit ćete", istaknuo je Vučić.

Rekao je da ne može napraviti ono što ne postoji ili što je netko možda i namjerno uništio.

"Kada vidite oca koji traži svog sina i kojem oči zasuze... Mislite li stvarno da ja znam gdje je netko ubio tog čovjeka i gdje mu je sklonio tijelo? To puno više govori o vama nego o meni. Jer to u životu svom ne bih napravio. Neću ni govoriti da se traži jednak ili nešto veći broj Srba nego Hrvata, ali potpuno je svejedno", naveo je Vučić.

Kada je riječ o Srbima u Hrvatskoj, Vučić je rekao da su njihovi politički predstavnici uvijek imali samostalan pristup i da su oni dio hrvatske Vlade i djeluju u ime te Vlade, a da je Srbija tu da im uvijek pomogne u smislu ekonomske pomoći.

"Nikada ni na koji način niti sam vršio pritisak na njih, niti me to zanima. Mene zanima da pomognem srpskom narodu koliko mogu. I kada se dogodi bilo što što im predstavlja problem - mi smo tu, razumije se uz hrvatsku Vladu, da im pomognemo kako god je moguće. U smislu ekonomske pomoći, podrške, slanja građevinskog materijala, svega drugog što je potrebno", istaknuo je Vučić.

Nije se htio izjasniti smeta li mu to što predstavnici Srba idu na proslavu godišnjice Oluje, ali je napomenuo da on to ne bi učinio da je na njihovom mjestu.

"Ali, ja nisam u njihovim cipelama. I zato poštujem to što oni donose svoje odluke samostalno. Oni se svog srpskog roda ne mogu odreći, kao ni svoje hrvatske države. I oni biraju što će raditi i zbog sebe, svojih obitelji i svoje budućnosti, ali i zbog budućnosti pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj", rekao je Vučić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:06