StoryEditor
Samit EU-Zapadni Balkan

Vučić: Sj. Makedonija i Albanija zaslužile su otvaranje pregovora

Piše hina  /  23.06.2022., 22:09h

Sjeverna Makedonija i Albanija zaslužile su otvaranje pregovora, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon sastanka EU-zapadni Balkan koji zemljama te regije nije donio pomaka u četvrtak kada se zeleno svjetlo očekuje za dodjelu kandidatskog statusa Ukrajini te Moldaviji.

Samit EU-Zapadni Balkan bio je "manje neugodan za Srbiju, nego za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, ocijenio je u četvrtak predsjednik Aleksandar Vučić, zaslužile početi pregovore o članstvu u EU.

“Vjerujem da naši prijatelji iz Skoplja i Tirane zaslužuju otvaranje procesa pregovora”, rekao je Vučić je na zajedničkoj konferenciji s koje su poslije samita izvijestili beogradski mediji.

Samit država članica EU-a i zemalja zapadnog Balkana završen je u Bruxellesu bez zajedničke izjave i konferencije za novinare, no novinarima su zajedno obratili Vučić te premijeri Albanije Edi Rama i Sjeverne Makedonije Dimitro Kovačevski i pritom podržali jedni druge.

Vučić je rekao da je on bio izložen pritisku zbog stajališta Srbije prema ruskoj agresiji na Ukrajinu no u Bruxelles nije došao opravdavati poziciju Srbije.

Albanski premijer Edi Rama ocijenio je da EU treba imati razumijevanja za Srbiju i da nije dobro zahtijevati od Beograda da se pridruži svim sankcijama koje je uvela Rusiji.

U Srbiji je "realnost potpuno drugačija", rekao je Rama koji je na sastanku s europskim liderima "pokušao objasniti" da 80 posto građana Srbije podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Vučić je rekao da podržava ideju "Europske političke zajednice" koju je u svibnju iznio francuski predsjednik  Emmanuel Macron.

“To je jedini način da se naš glas čuje”, rekao je Vučić.

Stvaranjem Europske političke zajednice Macron želi da se poveća suradnja EU-a s drugim europskim zemljama budući da pristupanje tih zemalja EU-u nije realno u skorijoj budućnosti. 

Europskim kolegama Vučić je obećao da će Srbija do prosinca i idućeg samita "uraditi sve što može", izvijestio je nadalje.

“Neću reći da ćemo slaviti, ali mislim da ćemo u prosincu biti u boljem raspoloženju nego danas”, rekao je.

Zbog brojnih primjedbi Bruxellesa na zastoj u pogledu uspostave vladavine prava, medijskih sloboda i sporosti u provedbi reforma Srbija je u lipnju propustila otvoriti nove pregovaračke klastere i pristupna poglavlja.

Stanovnici Kosova taoci svojih osloboditelja

Albanski premijer izrazio je žaljenje i zbog toga što Europska unija još nije liberalizirala vizni režim za građane Kosova.

"Građani Kosova su se u vrijeme diktature u Jugoslaviji mogli slobodno kretati", rekao je Rama.

"Otkad su oslobođeni, njihovi osloboditelji ih drže kao taoce", rekao je Rama.

Čelnici 27 država članica počinju u četvrtak kasnije popodne redoviti sastanak na kojem se očekuje da će  dati zeleno svjetlo za kandidatski status Ukrajini i Moldaviji čime će te dvije zemlje preskočiti Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, jedine sa zapadnog Balkana koje još nemaju status kandidata za članstvo.

EU je zapadnom Balkanu obećao europsku perspektivu još 2003. godine na samitu u Solunu. 

Proširenje na zapadni Balkan nužno, ali je i ulaganje u sigurnost EU

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da, u kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu, proširenje EU-a na Zapadni Balkan treba vidjeti u svjetlu ulaganja u sigurnost Unije.

"Ruska agresija na Ukrajinu je prijetnja za sve zemlje u regiji", rekao je Kovačevski.

"U tom kontekstu proširenje EU na zapadni Balkan treba promatrati kao neophodnost, ali i ulaganje u sigurnost EU-a", istaknuo je Kovačevski.

Sastanak na vrhu država članica EU-a i zemalja zapadnog Balkana trajao je više od tri sata, a iz ureda šefa Europskog vijeća Charlesa Michela objavljeno je da je predviđena konferencija odgođena zbog nedostatka vremena, budući da je sastanak trajao dulje od predviđenog i da zajednička deklaracija nije ni bila predviđena.

Unatoč izostanku bilo kakvih rezultata, iz Michelova okruženja kažu da je “sastanak dobro prošao”. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:22