Article_Top_970x250

Vučić: SDA u teritorij grada Sarajeva pripaja i Istočno Sarajevo koje pripada Srpskoj

"teži se ukidanju rs-a"

Vučić: SDA u teritorij grada Sarajeva pripaja i Istočno Sarajevo koje pripada Srpskoj

pro 19, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: N1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se ''promjenom Daytonskog sporazuma traži da Republika Srpska nema entitetska ovlaštenja za koja se srpski narod borio i izborio u ratnom sukobu''. Nije naveo o kojim promjenama ovog sporazuma se radi.

Vučić je rekao da je njegovo pitanje za sve koji se ''time igraju na nivou svijeta - što će se mijenjati i da li je to eufemizam za oduzimanje nadležnosti Republici Srpskoj, kao i da je to bar tri puta pitao i njemačku kancelaricu Angelu Merkel''.

"Evo da objasnim zašto to pitam. Od uspostavljanja Ustava BiH, nadležnosti BiH su samo carinska politika, monetarna politika, migracijska politika, i tako dalje. Sve ostalo je u nadležnosti entiteta", rekao je Vučić za Televiziju Prva.

On je rekao da Srbija poštuje Daytonski sporazum i teritorijalni integritet BiH, ali da je cijela suština baš u tome ''da se razvlasti i Republika Srpska''.

"Ali da podsjetim na jedan detalj. SDA je ozbiljna politička partija, najveća u Federaciji BiH u svakom smislu. Oni su na svom Kongresu donijeli određene odluke, gdje se zalažu za podjelu BiH na pet ili više multietničkih regija. Nema pomena od Republike Srpske. I tu vidimo što se sve kuha i što se iza brda valja", rekao je Vučić.

On je istaknuo da se radi o ''otimanju nadležnosti Republici Srpskoj, da ona ostane bez funkcija i razloga za postojanje''.

Vučić je rekao da je jasno da se ''teži ukidanju Republike Srpske, za što je kao primjer naveo i plan SDA da u teritoriju grada Sarajeva uvedu i Pale i okolinu grada koja pripada Srpskoj''.

On je naveo da postoje ''problemi u funkcioniranju BiH, ali da se o Daytonskom mirovnom sporazumu pitaju tri konstitutivna naroda u BiH'', prenosi Srna.

Dnevnik.ba