StoryEditor
napetosti na kosovu

Vučić sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Piše fena  /  11.12.2022., 16:53h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati.

Nakon toga Vućić će se obratiti javnosti, javlja RTS.

Srbi sa sjevera Kosova jučer su postavili barikade na sjeveru Kosova u znak prosvjeda zbog uhićenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

EULEX je potvrdio da je u subotu uvečer kod Rudara bačena šok bomba na njihovu izviđačku patrolu, navodeći da nije bilo ozlijeđenih niti materijalne štete.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borell istaknuo je, u povodu najnovijih tenzija na sjeveru Kosova, da EU neće tolerirati napade na EULEX na Kosovu niti nasilje i kriminalne akte na sjeveru. Dodao je da barikade kosovskih Srba na sjeveru moraju odmah biti uklonjene.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Srbima na Kosovu koji su, kako je naveo, "ponovo natjerani da na barikadama brane svoja ognjišta" da "nema i neće biti predaje".

"Poruka svima drugima jeste da formiraju ZSO, poštuju prava i slobodu Srba i Srbije i ponašaju se u skladu s potpisanim sporazumima i međunarodnim pravom, jer to je jedini put za početak normalizacije odnosa i života svih nas", napisao je Vučić na Instagramu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je kako Srbija ima interes za mir i stabilnost te da poštuje sve potpisane sporazume, za razliku od, kako je rekla, Kosova i njegovog premijera Albina Kurtija.

Ona je, u povodu barikada kosovskih Srba na sjeveru, pozvala sve na smirenost i još više strpljenja, ističući da svi prosvjedi trebaju biti mirni i demokratski.

I danas je sjever blokiran što od strane građana, što od strane policije. Ne može se ni pješke ni automobilom preko prelaza Jarinje i Brnjak, javlja N1.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 17:50