StoryEditor
predsjednik srbije

Vučić sada tvrdi da ga iz EU ipak nisu ucijenili po pitanju Kosova

Piše desk  /  03.02.2023., 14:17h

U Beogradu je u tijeku drugi dan sjednice Skupštine Srbije na kojoj se razgovara o Kosovu te tijeku dosadašnjeg dijaloga s Prištinom. Na sjednici, isto kao i jučer, prisustvuje Aleksandar Vučić.

U fokusu sjednice je svakako njemačko-francuski plan koji su predložili dužnosnici Europske unije, a podržale i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Jučer je predsjednik Vučić detaljnije govorio o ovoj inicijativi te obrazložio točke koje su "najopasnije" po Srbiju, a riječ je o točki četiri, stavu dva u kojem se navodi da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji".

"Protivili se ili ne protivili Vijeću Europe u trenutku kada oni odluče, imat će većinu. Protivili se ili ne protivili za NATO, imat će većinu. Protivili se ili ne protivili za Europsku uniju, to je njihova odluka", rekao je Vučić jučer.

Diskusija o Kosovu i tijeku pregovora Beograda i Prištine u posljednjih šest mjeseci nastavljeni su i danas, a Vučić je ponovo dosta pažnje posvetio upravo posljednjem planu o rješavanju pitanja Kosova.

Vučić je također prošlog mjeseca održao posebno javljane na javnom servisu Srbije u kojem je svoje izlaganje posvetio njemačko-francuskom planu. Tada je izjavio da je Srbija "ucijenjena" te da ne mogu spriječiti ulazak Kosova ni u Vijeće Europe ni u NATO.

No, nakon nekih desetak dana, Vučić je izgledno promijenio svoj stav pa je danas, tijekom sjednice Skupštine Srbije izjavio da "nipošto nije ucijenjen".

"Nitko mi ničim nije prijetio da znaju građani Srbije", rekao je Vučić.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 09:11