Prag, 6.10.2022-. Čelnici 44 europske zemlje okupljaju se u četvrtak u Pragu na prvom sastanku na vrhu Europske političke zajednice, novog foruma za dijalog i suradnju u rješavanju pitanja od zajedničkog interesa. Na slici predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. foto HINA/ Slavko VUKADIN/ uaHINA
StoryEditor
obraćanje naciji

Vučić: Razumjeli smo poruku Hrvatske, gradimo naftovod s Mađarskom

Piše hina  /  08.10.2022., 11:41h

Gradnja tog naftovoda, koji će dijelom koristiti i trasu plinovoda prema Mađarskoj, koštat će oko 100 milijuna eura, rekao je Vučić.

Srbija će, poslije stajališta Hrvatske da u okviru europskih sankcija ne dopusti transport ruske nafte naftovodom JANAF, graditi naftovod s Mađarskom i započeti diversifikaciju i dobavljača i trasa za ospkrbu energentima, najavio je u subotu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

"Republika Hrvatka se pokazala kao nepouzdan dobavljač i mi smo razumjeli tu poruku", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Diversifikacija izvora i rute transporta znači početak gradnje 128 kilometar dugog naftovoda od Novog Sada do Mađarske, gdje bi taj naftovod imao priključak i na krak JANAF-a koji ide u Mađarsku, naveo je Vučić, objasnivši da se tako u budućnosti osigurava više mogućnosti za izbor vrste i nafte i dobavljača.

Gradnja tog naftovoda, koji će dijelom koristiti i trasu plinovoda prema Mađarskoj, koštat će oko 100 milijuna eura, rekao je Vučić.

U narednih šest godina bit će uloženo 12 milijardi eura u infrastrukturu, jer energetika predstavlja "krvotok jedne zemlje", rekao je Vučić.

Dio tog strateškog plana je da se gradi dodatni naftovod preko Sjeverne Makedonije do albanske luke Drač, te još jedna rafinerija kako bi se mogla prerađivati i nafta iz Venezuele, Irana i drugih proizvođača.

Dodatni planovi su gradnja i prespajanje dodatnih plinskih interkonektora, među ostalim prema Rumunjskoj i Azerbajdžanu.

Vučić je rekao da Srbija, u slučaju ekstremnih situacija u opskrbi, trenutno ima rezervi dizela za 75 dana, a benzina za 59 dana, te još dodatnih 200.000 tona nafte za preradu.

Vučić je današnje obraćanje javnosti podijelio na sedam područja, među ostalim o Kosovu, energetici, financijama i stanju javnog duga, situaciji s hranom.

On je u uvodnom dijelu naglasio da "ne postoji volja u srpskom vodstvu za prihvaćanjem nezavisnosti Kosova i članstvu Kosova u UN-u", istaknuvši da će Srbija u tom pogledu biti izložena pritiscima zapadnih zemalja.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 08:29