StoryEditor
demografija

Vučić predstavio pronatalitetne mjere: Ako studentica zatrudni, za nju na vrijede ispitni rokovi

Piše desk  /  24.11.2021., 14:06h
Ako žena zatrudni tijekom studija ili rodi dijete za nju ne važe ispitni rokovi, isto važi i za muškarce studente, poručuje Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije u predstavljanju novih demografskih mjera koje bi trebale popraviti natalitet u Srbiji. Potvrdio je da će od 1. siječnja za prvo rođeno dijete roditelji umjesto 100.000 dinara jednokratne pomoći dobivati 300.000, piše noizz.rs.

Stopa nataliteta u Srbiji je malo veća od 1,5, a poželjno je da bude 2,1 i Vučić vjeruje da bi nove mjere tome mogle biti poticajne.

- Ako žena zatrudni tijekom studija ili rodi dijete, za nju ne vrijede ispitni rokovi, isto važi i za muškarce studente, da ne važe rokovi, da su položili godine, ali ćemo odrediti rokove za obične fakultete. Morat će ih završiti do 26. godine, i računat će se kao da su ih redovno završili i u roku, za medicinske fakultete do 28. godine - rekao je predsjednik Srbije iznoseći mere koje su mnoge nasmijale i pokrenule lavinu komentara u stilu kako će studenti napokon dobiti "dodatne rokove".

Ima tu još pogodnosti za one koji planiraju zasnovati obitelj, pa će tako država bespovratno kreditirati mlade parove koji kupuju stanove. Navodno, dobivat će između 10 i 20 tisuća eura kako bi se što prije "iselili iz roditeljske kuće".

- To će mnogo značiti mladim parovima koji žele zasnovati obitelji. Kada dobijete 20.000 eura, to mnogo znači. I da bismo spriječili različite vrste zloupotreba, svaka prava ćemo vezivati za majku - kaže Vučić.

Odakle će doći taj novac, kao i kakvi su kriteriji i za taj dio o stanovima i za one koji ostanu trudni tijekom studija, nije priopćio.

Potvrdio je da će biti povećana uplata za prvo dijete.

- Od 1. siječnja za svako prvorođeno dijete odmah ćemo uplaćivati 300.000 dinara. Želimo potaknuti majke i obitelji na rađanje. Za drugo i treće dijete radimo na mjerama i bit će značajno uvećano za drugo dijete, jer je drugo dijete prijelomnica, naročito kod majki, ali i kod muškaraca. Posebno ćemo voditi računa o rađanju drugog djeteta, o tome ćemo vas obavijestiti u narednih 15 dana - rekao je.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 18:51