StoryEditor
srbijanski predsjednik

Vučić pobrkao gradove: Mi nabavljamo naftu preko Omiša

Piše desk  /  24.03.2022., 08:05h
“Očekujte da će biti još teži sudar velikih sila zato što će ruske snage, kako stvari stoje, vjerojatno zauzeti Mariupolj”, rekao je.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić sinoć je na RTV Vojvodini komentirao Putinovu odluku da sve neprijateljske zemlje moraju ruski plin plaćati u rubljima.

Tu izjavu prenijela je i ruska agencija RIA Novosti.

Vučić je za RTV rekao da je cijena nafte ponovno sinoć porasla, tijekom dana je bila 118 dolara, a sinoć 122 dolara, dok je plin poskupio čak 25 posto kao posljedica odluke Vladimira Putina da se plin plaća u rubljima.

"Veliki je problem cijeli svijet, kao i odluka oko rublji. Neki smatraju da je to genijalno u geopolitičkoj igri, da se suprotstave dolaru, juanu. Nijemci su već naveli da je to razlog za raskid ugovora. Sve to nam donosi samo mnogo problema", rekao je Vučić.

Dodao je da se razgovara s europskim partnerima kako bi Srbija osigurala dovoljne količine nafte.

Pojasnio je da je dodatni problem što se nafta ne može lako prebaciti preko Crnog mora zbog osiguravajućih kompanija i nesigurnosti, a dođe li do sukoba oko Odese, to je samo dodatni problem.

"Mi preko Omiša, preko Hrvatske uzimamo naftu, moramo to rješavati s Europljanima i vjerujem da ćemo riješiti. Ljudi trebaju znati da se brinemo, vodimo računa i da radimo sve što je moguće", rekao je Vučić misleći očito na Omišalj, a ne Omiš.

Ukazao je i na problem sa pšenicom jer su Ukrajina i Rusija drugi odnosno četvrti proizvođač pšenice.

Rekao je da je vidio podatke s ratišta i da ne sluša propagandu, već čita samo provjerene informacije.

“Očekujte da će biti još teži sudar velikih sila zato što će ruske snage, kako stvari stoje, vjerojatno zauzeti Mariupolj”, rekao je.

Osvrnuo se i na izjave visokih dužnosnika.

“Macron, za koga vjerujem da će ponovno pobijediti, rekao je da se građani Francuske spreme za vaučere za hranu. Francuska, koja je najjača poljoprivredna sila. Zamislite da sam ja rekao kao on: ‘smanjite grijanje, štedite’, a oni su neusporedivo jači nego mi”, kazao je.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 00:31