StoryEditor

Vučić označio tri zemlje kao sponzore formiranja kosovske vojske

Piše D  /  15.12.2018., 07:12h

"Poslije mnogo godina prijetnji, danas je na ilegalan, protupravni način, službeno formirana vojska Kosova, a iza toga stoje Sjedinjene Države, Velika Britanija i Njemačka", rekao je Vučić na izvanrednoj konferenciji za novinare nakon što je kosovski parlament usvojio zakone kojima započinje transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova.

Skupština Kosova izglasala je zakon o sigurnosnim snagama Kosova, zakon o ministarstvu obrane Kosova, kao i zakon o službi u sigurnosnim snagama Kosova, kojima se stvaraju uvjeti za transformiranje Kosovskih sigurnosnih snaga u kosovsku vojsku.

Srpski zastupnici su bojkotirali sjednicu kosovskog parlamenta i priopćili da ne priznaju usvojene zakone i da je Priština tom odlukom "pucala u mir". 

Vučić je novinarima rekao kako je o formiranju vojske Kosova spreman osobno sudjelovati u debati pred Vijećem sigurnosti UN.

"Nadam se da velike sile neće ustuknuti pred jednom malom zemljom i da će joj dozvoliti da iznese svoje stajalište", rekao je Vučić.

Naglasio je kako je takozvana vojska Kosova formirana protivno međunarodnom pravu, pa čak i ustavu Kosova", ocijenivši su kako Albanci, kao i njihovi sponzori, pokazali da im nije stalo do pravde, već do provođenja sile i napada na Srbe i Srbiju.

Vučić je zapitao temeljem kojeg akta su Albanci donijeli odluku o formiranju vojske Kosova i na temelju kojeg dokumenta su pogazili međunarodno pravo.

Ukazao je i da je jučerašnjim glasovanjem u kosovskom parlamentu prekršen i ustav Kosova koji, kako je ustvrdio, u dva članka precizira da je za odluku o formiranju vojske potrebna dvotrećinska većina zastupnika, uz još dvije trećine glasova zastupnika iz redova manjinskih zajednica.

"Srbija je željela mir, uložila je energiju i trud da se uspostavi stabilnost u regiji, što nije bilo lako", rekao je Vučić i ponovio kako su "Albanci i njihovi američki sponzori imali samo jednu namjeru - da zgaze Srbiju u političkom i vrijednosnom smislu, kako se nikad ne bi mogla podići u rješavanju kosovskog pitanja.

Vučić je poručio i da se Beograd može vratiti u dijalog s Prištinom samo kad prištinske vlasti povuku sve mjere koje su poduzele.

Zahvalio je na potpori i porukama koje su stigle iz Moskve, Pekinga i Budimpešte, te od glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

Srbija želi i bit će dio svijeta, ali je moraju poštivati, zaključio je Vučić na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji.

Dnevniok.ba

22. travanj 2024 02:21