StoryEditor
predsjednik srbije

Vučić objasnio zašto još Dodiku nije čestitao na pobjedi

Piše desk  /  08.10.2022., 12:55h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u današnjem obraćanju naciji, odgovarajući na pitanje novinara komentirao i Opće izbore u Bosni i Hercegovini poručivši da će predsjedniku Republike Srpske čestitati onda kada budu objavljeni službeni rezultati.

Naime, danima je javnosti neobična šutnja koja dolazi iz Beograda budući da je, prema trenutnim rezultatima, Milorad Dodik, lider SNSD-a izabran za predsjednika RS, a odavno je poznato da ima odlične odnose s Vučićem.

“Nije moje kao predsjednika Srbije da se miješam u opredijeljenje naroda u Republici Srpskoj. Ja sam imao i danas imam veoma dobru suradnju sa Željkom Cvijanović i Miloradom Dodikom koji su već bili predsjednici RS. Moje je samo da sačekam službene rezultate izborne komisije i tog trenutka ću onome koga ona proglasi za pobjednika i čestitati. Mislim da su tu stvari jasne i mislim da je to fer i pošten odnos”, naveo je Vučić, prenosi N1.

Osvrnuo se na, kako kaže, pojedince “koji su bezobrazno govorili da ima svog favorita te da upravlja RS”.

“Onda odjednom kažu da Vučić sjedi na dvije stolice. Pa ne sjedim na dvije stolice nesretnici jedni već je to posao drugih ljudi koji će donijeti odluku tko da vlada RS, a moje je da budem u najbližim odnosima s bilo kim tko bude vladao. Ali što ćete, takve ljude imate, samo da naškode svojoj zemlji i to je to”, poručio je Vučić.

Podsjetimo da od noći izbora u RS traje saga oko izbora za predsjednika RS.

Naime, kandidatkinja PDP-a Jelena Trivić veoma brzo je proglasila pobjedu koju su proslavili i na Trgu Krajine u centru Banja Luke, da bi se nedugo nakon toga oglasio SNSD s novim rezultatima po kojima je Milorad Dodik u znatnoj prednosti.

To je kasnije potvrdilo i Središnje izborno povjerenstvo BiH u svojim preliminarnim rezultatima. Dok je Dodik i dalje u vodstvu opozicija u RS je održavala press konferencije na kojima su tvrdili da su pokradeni, održani su protesti, ali su najavljeni i novi koji će se sutra održati u Banjaluci.

Prema trenutnim podacima SIP-a, Dodik ima 310.178, a Jelena Trivić 212.680 glasova.

Dosad su Dodiku pobjedu na izborima čestitali Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije i Viktor Orban, premijer Mađarske.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 06:15