StoryEditor

Vučić o tenzijama u Crnoj Gori: Neće biti novih Oluja

Piše D  /  20.05.2020., 01:05h

"Što se situacije u Crnoj Gori tiče, mi razumijemo stav SPC-a. Moramo biti obzirniji, jer ne želimo raditi ono što su oni nama radili", rekao je Vučić, čije izjave prenosi B92, usput napominjući da se ne želi miješati u unutarnja pitanja Crne Gore, kao što je Crna Gora napravila Srbiji kada je priznala nezavisnost Kosova.

Vučić se obratio javnosti nakon razgovora s patrijarhom Irinejem koji je slikovito objasnio plan protjerivanja Srba iz Crne Gore.

"Stanje tamo je teže nego ikada u povijesti. Što se danas događa u Crnoj Gori toga nije bilo za vrijeme vladavine Otomana, pa čak i komunizma kada je bilo više poštovanja prema srpskoj crkvi i narodu nego od današnje vlasti. Cilj je da se primijeni metoda koju su nekada ustaše primjenjivale u Hrvatskoj, da se protjera srpski narod, a znamo kako i na koji način. Žele uništiti SPC. Isto se događa i danas", rekao je srpski patrijarh.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je kako je moguće da vlast u Crnoj Gori nakon obnove državne samostalnosti obnovi i Crkvu koja bi postala autokefalna i priznata, nazivajući postupanja SPC-a u Crnoj Gori cirkusom. Vučić je takvu najavu nazvao nerazumnom ističući da Crna Gora pokušava uzeti i imovinu SPC-a. 

"Oni žele napraviti novu Crkvu u Crnoj Gori jer su vidjeli da Crnogorska pravoslavna crkva više nema nikakvu popularnost i ne može nikoga privući. Žele da u sljedećih 10 godina nestane srpski narod. Ne bi čuli riječ ‘srpski‘, ne bi se govorilo o srpskom narodu kao što se i danas ne govori ništa o srpskom narodu. Gotovo 30% stanovnika su Srbi, nisu dio vlasti, ne mogu dobiti svoja prava, ne mogu utjecati na politički život", rekao je Vučić pa nadodao:

"Mi ćemo raditi poštujući državu Crnu Goru, poštujući njezinu državnost i nezavisnost, ali također volimo i poštujemo svoj srpski narod. Inzistirat ćemo na jedinstvu sa srpskim narodom. Nećemo dozvoliti trganje nacionalnog tkiva srpskog naroda. Nadam se da patrijarh Irinej nije u pravu kada govori o mogućnosti protjerivanja Srba. Mi nikada nikome ne prijetimo, samo se prijeti našem narodu. Bit ćemo uz svoj narod, a novih Oluja i protjerivanja srpskog naroda neće biti."

Tenzije u Crnoj Gori između vlasti i SPC-a traju već mjesecima, a nakon što su se privremeno smirile zbog karantene popuštanjem mjera su se nastavile.

Tako su episkop SPC-a Joanikije i još osmorica svećenika uhićeni nakon što su u Nikšiću organizirali litiju kojoj je prisustvovalo nekoliko tisuća vjernika, čime su prekršili mjeru zabrane okupljanja zbog epidemije koronavirusa.

Velik broj vjernika čekao je na ulicama više crnogorskih gradova odluku osnovnog tužiteljstva u Nikšiću, koje je vijećalo hoće li osloboditi svećenike ili će im produljiti pritvor. Episkopa i svećenike građani su dočekali skandirajući "Ne damo svetinje" i "Ne damo te vladiko", ali i s cvijećem i bakljama. Na kraju su svećenici pušteni nakon 72-satnog pritvora.

Dan nakon njihovog uhićenja došlo je do sukoba vjernika i crnogorske policije koja je koristila suzavac i šok-bombe kako bi razbila prosvjede u Pljevljima i Nikšiću. Također, jedan od čelnika prosrpskog Demokratskog fronta Andrija Mandić zaprijetio je da će se u Crnoj Gori "oblačiti uniforme" ako episkopu i svećenicima bude produljen pritvor.

Srpska pravoslavna crkva od početka ove godine dva je puta tjedno organizirala dobro posjećene prosvjedne šetnje u svim gradovima Crne Gore, kojima su se protivili zakonu o slobodi vjeroispovijesti koji regulira vlasništvo nad crkvenom imovinom. SPC tvrdi da joj crnogorska država tim zakonom želi oteti crkve i manastire, kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700, prenosi Index.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 15:00