StoryEditor

Vučić o Lavrovu: Srbija odbija biti dio čopora, to izaziva glavobolje i u Hrvatskoj

Piše desk  /  06.06.2022., 21:14h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je gostovao na srpskoj nacionalnoj televiziji, nakon što je ga veleposlanik Rusije Aleksandar Harčenko obavijestio da je posjet ministra vanjskih poslova Rusije otkazan.

"Nisam iznenađen. Rekao sam vam još prije nekoliko dana da očekujem komplikacije. Postoji skepsa u našoj javnosti, što god izgovorim, oni sve okrenu, ne žele čuti. Nije to bilo preveliko iznenađenje, mi smo to pratili iz dana u dan. Mnoge zemlje su zabranjivale prelet ruskog ministra vanjskih poslova", rekao je Vučić na početku, prenosi Index.hr.

"Moramo sačuvati svoju zemlju"

"Morate izraziti nesuglasje i nezadovoljstvo sveukupnom atmosferom koja je napravljena zbog najave dolaska Lavrova. Takvu histeriju nisam dugo, dugo vidio."

Komentirao je izjavu Lavrova da cijeni njegovu hrabrost da zauzme stav i da se ne bavi antiruskom djelatnošću.

"Ne mislim da je to moja osobna hrabrost, već da je to jedan racionalan put u Europi gdje nije lako čuti glas razuma i dijaloga. Kada govorim o tome, nije to pitanje stjecanja ili gubljenja bodova. Mi moramo svoju zemlju sačuvati. Pogledajte sve iz okruženja, njihove medije, pola europskih medija... Nama je u zemlju stigao veliki broj novinara stranih medija da bi napravili sliku Lavrova i Vučića", rekao je Vučić i upitao što je to Srbija loše napravila.

"Neću kao predsjednik osuditi Dostojevskog"

"Ta mala zemlja ne smije postojati. Ta histerija je pokazala što oni žele. Vide da Rusiji ne mogu ništa. I onda dođe do toga da se iživljavaju na jednoj maloj zemlji", rekao je Vučić.

Vučić je za RTS rekao da je nepristajanje Srbije da uvijek bude dio čopora nešto što izaziva glavobolju. „Volio bih da netko želi razgovarati, jer su razgovori ljekoviti“, rekao je Vučić. Ne misli, kaže, na SAD, nego "na male", od "Carla Bildta do Hrvatske".

"Što se tiče našeg odnosa o Rusiji mi smo tradicionalni prijatelji, ali smo osudili upad u Ukrajinu. Neću kao predsjednik države osuditi Dostojevskog. A što čitate, ako ne čitate to? Je li ta histerija otišla toliko daleko? Hajde, recite mi tko je bolji pisac od Dostojevskog?", rekao je Vučić.

"Kako je to Vučić zlikovac kojmu treba otkinuti glavu, što čitam na svim mrežama, a hoćete li sutra to reći članici NATO-a Turskoj jer Lavrov ide u Ankaru? Nećete, izgleda, jer možete biti tako bezobzirni samo prema jednoj maloj zemlji kao što je Srbija", rekao je Vučić.

"Želio sam pitati Lavrova kada možemo dobiti protupožarni helikopter. Ali ne smijem pitati. Da vas pitam nešto - kako je Vučić zlikovac? Hoćete to da kažete članicama NATO? Oni imaju 20 puta više letova. Izgleda da možete samo to da radite maloj Srbiji", rekao je Vučić.

Europski put Srbije

"Sve ovo sam vam ispričao s ljudskim gnjevom, pravednim gnjevom koji osjećam, koji osjeća svaki građanin ove zemlje. Kada pročitam intervjue nekih ambasadora - da vam se utroba okrene. Sve jedno nevezano za to da dođemo do zaključka. Srbija će čuvati svoju politiku samostalnog i neovisnog odlučivanja. Srbija mora donijeti zaključak koji je jasan i nedvosmislen. Srbija mora požuriti na svom europskom putu jer je to najbolje za Srbiju. Moramo gledati što ćemo uraditi do prosinca. To je najbolje za našu djecu. Mi ćemo biti sasvim sigurno jedini. Ništa nećemo napredovati u lipnju, ali Srbija ne smije odustati zbog toga nego mora napraviti plan da bi u prosincu dobili mnogo toga", kaže Vučić.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:42