Article_Top_970x250

Vučić nudi cjepivo protiv korone Albaniji i BiH

masovno cijepljenje u srbiji

Vučić nudi cjepivo protiv korone Albaniji i BiH

sij 20, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Tanjug

I dok se u BiH još ne zna ni točan datum dolaska cjepiva, u Srbiji je počelo masovno cijepljenje stanovništva protiv Covida 19. Prema riječima premijerke Srbije Ane Brnabić, do sada je nabavljeno milijun i 450 tisuća 950 doza različitih vrsta cjepiva, od kojih je milijun kineskih, na što je potrošeno više od šest milijuna eura. Srbija je spremna i zemljama u regiji uputiti određene količine cjepiva.

Prvi punkt za masovno cijepljenje nalazi se u jednoj od hala Beogradskog sajma, a za masovno cijepljenje protiv Covida 19 napravljeni su medicinski timovi u kojima je po jedan liječnik i dva medicinska radnika, koji mogu tijekom svoje smjene od pet sati da daju 75 vakcina. Posebnim informacijskim sustavom cjepiva se prate od trenutka ulaska u Srbiju, kojim skladištima i punktovima se isporučuju, kao i koji su građani cijepljeni.

Građani se za cijepljenje mogu prijaviti elektronskim ili putem posebno call centra, nakon čega bivaju SM porukama obaviješteni kada i gdje će biti cijepljeni .

„Mi trenutačno imamo 351.000 ljudi koji su prijavljeni, od toga je 67 posto preko 50 godina“, kaže premijerka Ana Brnabić.

Danas  bi trebalo bi stići još 250.000 Sputnik Ve vakcina, s Poljskom je postignut dogovor da ta zemlja Srbiji proda 800.000 svojih Astra Zeneca doza, a od Kine se traži još milijun doza. Srbija je, kaže predsjednik Vučić, do sada osigurala dvostruko vise od svojih potreba, jer će cijepljenje biti neophodno i na jesen.

Dostavljeno je 8000 doza Sjevernoj Makedoniji, uz mogućnost da se upute i drugim zemljama u regiji .

„Nemamo problem da i Albaniji pomognemo, ako nam sutra bude netko iz RS ili BiH tražio, kako ćemo odbiti, mislim da je to normalno ponašanje“, kaže predsjednik Aleksandar Vućić.

U kampanji masovnog cijepljenja stanovništva, procjenjuje se da će se dnevno moći dati između 10 i 30.000 doza. Za sada je odziv pozivu za cijepljenje najveći u domovima za stare, gdje se prijavilo 97 posto korisnika. U prioritetnim skupinama su pripadnici vojske, policije, medicinski radnici ali i novinari, ali je cijepljenje dobrovoljno i trenutno svatko može odabrati koju od nekoliko vrsta cjepiva želi primiti.

Prvog dana provođenja masovnog cijepljenja kinesko cjepivo primio je Zlatibor Lončar, ministar zdravstva, a predsjednik Srbije Vučić da će također kinesko cjepivo primiti tijekom vikenda. Inače, kako je rečeno, kinesko cjepivo je jedino proizvedeno tradicionalnom metodom od umrtvljenog virusa, onako kako se prave i dosadašnja cjepiva za sezonsku gripu.

Dnevnik.ba