StoryEditor

Vučić: Ništa od "lijepih snova" EU u vezi sa Zapadnim Balkanom se neće ostvariti

Piše D  /  09.05.2019., 11:05h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da se ništa od "lijepih snova" koji se iz Europske unije spominju u vezi sa Zapadnim Balkanom neće ostvariti.

Vučić je govorio u Tirani na radnom dijelu summita Procesa Brdo-Brijuni, na kojem bi lideri zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske, Slovenije i EU trebalo da razgovaraju o jačanju suradnje u regiji i njegovom približavanju EU.

On je ocijenio da se neće obistiniti ni otvaranje novih poglavlja za Srbiju i Crnu Goru, niti početak pregovora za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, za Bosnu i Hercegovinu se, prema njegovim riječima, ništa neće dogoditi, a izostat će i vizna liberalizacija za Kosovo, prenosi Beta.

"U redu, glupi smo, ali ne toliki glupi i svi znate da sam u pravu, ništa se neće desiti ni u lipnju ni srpnju", kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije je pritom naveo da podržava viznu liberalizaciju za Kosovo.

Kada je riječ o kosovskom pitanju, Vučić je naveo da su pojedini vikali i poručivali "ne možete na taj način riješiti taj problem".

"Tko ste vi da nam držite lekcije. To je stvar između Srba i Albanaca. To nije pitanje za ljude u Islandu, Sloveniji, Indiji, to je pitanje za nas", kazao je Vučić.

Konstatirao je da smo veoma daleko od bilo kakvog rješenja, na koje će morati čekati tko zna koliko godina.

"Jesmo li dobili pravu podršku iz Europske unije? Nismo, svi su gledali samo svoje interese", poručio je Vučić.

Prema njegovim riječima, nisu dozvoljavana rješenja koja su ranije bila prihvatljiva i koja su u nekim slučajevima već primjenjivana.

"Prihvatili smo sve iz Europske unije i sada smo zaglavljeni i to će trajati, ali nadam se ne zauvijek", zaključio je Vučić.

On je rekao da ima sve manje nade i da bi pored ohrabrujućih poruka volio da vidi konkretna djela.

"Nisam tu da se žalim, članice EU rade ono što žele raditi, to je njihov posao, a da vam kažem iskreno, na kraju mi se i ne potresamo previše, radimo koliko možemo", kazao je Vučić.

Dodao je i da Srbija želi nastaviti reforme na europskom putu jer želi biti dio europskih vrijednosti i društva.

Vučić je istaknuo da nije nezadovoljan gospodarskim reformama koje se u Srbiji sprovode, a kao uspjeh je naveo to što je rast BDP povećan na 4,4 posto, javni dug je 78 posto smanjen na 55 posto BDP, a nezaposlenost je sa 25,5 pala na 11,2 posto.

"I dalje smo među siromašnim zemljama, ali bolje je nego što je bilo", zaključio je predsjednik Srbije.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 09:27