StoryEditor

Vučić: Nisam pristalica nametnutih odluka, ali s Bošnjacima moramo graditi bratske odnose

Piše D  /  24.07.2021., 09:07h

Neočekivano, Vučić je "spustio loptu", a njegov narativ je značajno drugačiji od onog koji smo jučer i danas mogli čuti od Milorada Dodika. Iako nije jasno rekao da je u Srebrenici bio genocid, naveo je kako Srbija ima pijetet prema srebreničkim žrtvama, prenosi Klix.

"Još nisam dobio analizu svih naših pravnih eksperata o tim izmjenama zakona, ali ono što je važno jeste da mi u svakom trenutku ukazujemo pijetet prema srebreničkim žrtvama. Svi smo mi pravili stvari kojim ne moramo uvijek da se ponosimo. Mislim da je budućnost u odnosima između Srba i Bošnjaka od ključnog značaja. Zbog toga ćemo morati da razgovaramo, da se poštujemo, a ne da gledamo kako da jedni drugima zabadamo nož u leđa", rekao je on.

Ističe da "s Bošnjacima u budućnosti želi graditi ne samo prijateljske već i bratske odnose".

"Ja znam da je jako teško razgovarati s Bošnjacima kad god pomenete Srebrenicu kao što je i s nama teško kada je riječ o nekim drugim pitanjima, ali mi moramo da otvorimo taj dijalog. Mi s Bošnjacima dijelimo prostor i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji. Mi zato moramo da gradimo najbolje moguće odnose", rekao je Vučić.

U svom komentaru na Inzkov potez koji je iznio u emisiji na srbijanskoj televiziji Pink, Vučić je zaključio da nije pristalica "nametnutih i oktroiranih odluka jer one nisu donosile nikada ništa dobro, nego samo podjele", ali da ipak mir mora biti sačuvan i da se mora gledati u budućnost.

Dnevnik.ba

24. listopad 2021 16:43