StoryEditor
slijepa ulica

Vučić ne vidi kompromisno rješenje za Kosovo i predviđa "kompliciranu situaciju"

Piše hina  /  11.11.2022., 17:08h

Srbiju čeka nas komplicirana situacija na Kosovu poslije 21. studenog kad Priština namjerava početi naplatu kazni Srbima koji ne budu imali RKS tablice na vozilima, izjavio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, naglasivši da Priština ima podršku Njemačke i Velike Britanije

Teško je pronaći racionalan prijedlog ako znate da Kosovo ima zaštitu veoma moćnih zemalja, rekao je Vučić novinarima srbijanskih medija na Pariškom mirovnom forumu, uz tvrdnju da Priština može "raditi što hoće, jer će uvijek imati njemačku i britanski podršku".

Vučić se ranije u petak, na marginama Foruma, sastao s šefom eurodiplomacije Josepom Borrellom i posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a središnja točka razgovora bila je kriza na Kosovu, potaknuta namjerom vlade Albina Kurtija da primijeni odluku o preregistriranju tablica izdanih u Srbiji.

Beograd tu odluku samatra "protupravnom" i suprotnom Briselskom sporazumu o normalizaciji odnosa, potpisanom pod pokroviteljstvom EU-a u travnju 2013. 

Priština ne želi Srbe u svom sustavu, nego ih želi protjerati s Kosova, a netko ju u tome podržava, rekao je Vučić.

Ne vidim mogućnost kompromisnog rješenja, kazao je on, ocijenivši da se Priština odbija ponašati sukladno međunarodnom pravu. Ustvrdio je da "pojedini u Europi čekaju da Srbija napravi grešku, kako bi svalili krivinju na Beograd".

Vučić je odbacio ideju da se o Zajednici srpskih općina (ZSO) raspravlja u okviru francusko-njemačkog plana za Kosovo.

Službeni Beograd ustrajava u zahtjevima da kosovske vlasti ispune svoju obvezu iz Briselskog sporazuma i formiraju ZSO, a od EU-a traži da tome bude jamac ili da priopći da taj sporazum više ne vrijedi kao dio procesa normalizacije odnosa dviju strana.

Dnevnik.ba 

15. svibanj 2024 02:08