StoryEditor
beograd

Vučić nakon susreta s Lavrovom: „Nije me sramota to tražiti i moliti za Srbiju“

Piše hina  /  11.10.2021., 07:24h
Komentirajući energetsku krizu u svijetu, Vučić je ocijenio da joj je uzrok to što europske zemlje "iz političkih razloga" nisu potpisale dugoročne ugovore s Rusijom o isporuci plina.

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov odbacio je u nedjelju tvrdnje pojedinih dužnosnika međunarodne zajednice da se Moskva pokušava miješati u unutarnje stvari zemalja zapadnog Balkana kako bi ostvarila svoj utjecaj u regiji, ustvrdivši da Moskva sa svima ima odnose koje se temelje na uzajamnim interesima.

"Navikli smo na tvrdnje da se Rusija, navodno, pokušava miješati u život zapadnog Balkana. Imamo odnose sa Srbijom i drugim zemljama regije koji se temelje na uzajamnoj koristi, odnosno balansu interesa“, rekao je Lavrov na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lavrov je sinoć doputovao u Beograd gdje će na dvodnevnom skupu predstavljati Rusiju kao zemlju promatrača na skupu u povodu obilježavanja 60. obljetnice prve konferencije Pokreta nesvrstanih kojoj je Srbija domaćin.

Lavrov je, u kontekstu utjecaja u regiji, rekao kao upravo iz Bruxellesa pokazuju interes za regiju, osporavajući ga drugima.

„Ranija šefica eurodiplomacije Federica Mogherini rekla je da kada EU negdje sudjeluje drugi nemaju što tražiti, a EU drži da može provoditi svoju politiku, koja je daleko od konstruktivne, i u regijama koje su daleko od Europe", rekao je Lavrov.

Nama govore da, tamo gdje oni imaju interese, mi tamo ne trebamo imati inicijativu, istaknuo je ruski šef diplomacije, ocijenivši da je to "neokolonijalno razmišljanje".

Lavrov je, kako kaže, na nedavnom zasjedanju Opće skupštine UN-a, u razgovoru sa šefom eurodiplomacije Josephom Borellom, izravno zatražio da ako netko konkretnim činjenicama može potvrditi neutemeljene optužbe kako Rusija krši norme međunarodnog prava na zapadnom Balkanu ili gdje god "treba to i pokazati", izvijestila je agencija Tanjug.

Ruski šef diplomacije potvrdio je da se Kremlj nepromjenjivo zalaže da se rješenje kosovskog problema temelji na osnovu poštivanja Rezolucije UN-a 1244 i u okviru izravnog dijaloga Beograda i Prištine, a da ga odobri Vijeće sigurnosti UN-a.

To je, kako naglašava, "čvrst stav Rusije" koji je više puta istaknuo i predsjednik Vladimir Putin, poručivši da će Rusija prihvatiti "bilo koje rješenje koje odgovara Srbiji i srpskom narodu".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je, zahvalivši Lavrovu i Rusiji za potporu teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije u rješavanju kosovskog pitanja, istaknuo da je Srbija zahvalna i na inzistiranju da se pitanje Kosova može riješiti "samo pronalaženjem kompromisa, a ne nametanjem diktata Srbiji".

Vučić je rekao kako Srbija ima iznimno dobre odnose s Rusijom i da "to ne krije za razliku od onih koji se stide ili se plaše to priznati", istaknuvši zadovoljstvo bilateralnim odnosima i potporom Rusije u svim međunarodnim organizacijama i institucijama.

On je, kako kaže, upoznao Lavrova i "s objektivnim strahovima" koji se tiču pozicije Srbije i srpskog naroda u regiji, navodeći da je od ruskog šefa diplomacije "dobio viđenje Ruske Federacije" i "važne savjete".

Vučić je istaknuo da će Srbija ostati vojno neutralna zemlja, te da će sukladno tome razvijati svoje obrambene kapacitete kako bi odvratila svakog potencijalnog agresora "od namjere da ugrozi slobodu Srbije".

Vučić se poglavito zahvalio Rusiji jer je pomogla da se osigura energetska sigurnost Srbije i poručio kako se nada da će Beograd od Moskve dobiti "najpovoljniju cijenu plina" u Europi, očekujući da će Lavrov predsjedniku Vladimiru Putinu prenijeti ta nadanja.

Istaknuvši kako je "energetsko pitanje u ovom trenutku veoma važno", Vučić je rekao kako ga "nije sramota to tražiti i moliti za Srbiju".

Komentirajući energetsku krizu u svijetu Vučić je ocijenio da joj je uzrok to što europske zemlje "iz političkih razloga" nisu potpisale dugoročne ugovore s Rusijom o isporuci plina.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 02:02