StoryEditor
predsjednik srbije

Vučić najavio kako će Beograd "štititi Srbe zapadno od Drine"

Piše hina  /  04.08.2023., 12:25h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak kako Beograd više nikada neće okretati leđa Srbima "zapadno od Drine" i neće dopustiti da ih netko nekažnjeno progoni.

Vučić je ovo kazao nakon što je zajedno s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom položio vijence na spomen obilježje u sjeverozapadnoj Bosni na cesti između Bosanskog Petrovca i Ključa, podignutom u znak sjećanja na poginule u koloni u kojoj su bili izmiješani civili i pripadnici paravojnih postrojbi pobunjenih Srba koji su se tijekom operacije "Oluja" povlačili iz Hrvatske.

Hrvatski su ratni zrakoplovi napali vojne ciljeve u koloni na Petrovačkoj cesti 7. kolovoza te dan kasnije kod mjesta Svodna u okolici Bosanskog Novog.  Prema različitim tvrdnjama srpske strane tada je poginulo devet odnosno deset osoba, uključujući četvoro djece.

Vučić je u petak ustvrdio kako godinama Srbi nisu htjeli i nisu smjeli obilježavati svoje tragedije, no to se sada promijenilo.

"Deset je ljudi ubijeno samo zato što su bili Srbi a četvoro su bili djeca", kazao je Vučić ustvrdivši kako poštuje i hrvatske i bošnjačke žrtve, ali ne želi dopustiti da se zanemaruju srpske. Najavio je i kako će osobno "učiniti sve da odgovorni za ubijanje djece budu privedeni licu pravde" čime je očevidno aludirao na optužnicu srbijanskog pravosuđa protiv četvorice hrvatskih pilota.

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine prošle je godine optužilo četvoricu pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) koje tereti za napad na civilne ciljeve u kolonama na cesti između Bosanskog Petrovca i Ključa odnosno kod Svodne 7. i 8. kolovoza 1995. godine.

Piloti Vladimir Mikac, Zdenko Radulj, Željko Jelenić i Danijel Borović optuženi su po zapovjednoj odgovornosti, a u Srbiji ih žele procesuirati pozivajući se na tvrdnju kako imaju univerzalnu jurisdikciju nad svim ratnim zločinima počinjenim na području bivše SFRJ.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa odbilo je zahtjeve iz Beograda za uručenje poziva optuženima na ročište radi početka suđenja osporavajući ovlasti srbijanskog pravosuđa u ovom predmetu najavivši kako će biti poduzete sve mjere da se pravno zaštiti hrvatske pilote.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 10:32