StoryEditor
diplomatski rat s kosovom

Vučić nagovorio čak osam država da povuku priznanje najmlađe države na Balkanu

Piše desk  /  20.09.2022., 09:39h

Posebna diplomatska borba vodi se za stav Kostarike, koja je prva država koja je priznala nezavisnost Kosova

Među osam država koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova, iako to još uvijek nije javnosti predočeno, ali se njihove odluke nalaze "u ladici“ predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, mogle bi biti pretežno male afričke države kao što su Kraljevina Esvantini, Gabon i Somalija, i pojedine države Latinske Amerike kao što je Antigva i Barbuda, koja je odluku od priznanju nezavisnosti Kosova već službeno „zamrznula“, saznaje Danas iz diplomatskih izvora.

Također, druge države koje su već službeno „zamrznule“ odluke o priznanju nezavisnosti, mogle bi među onima koje su ih konačno i povukle – a to su Egipat, Peru i Dominikanska republika. Posebna diplomatska borba vodi se za stav Kostarike, koja je prva država koja je priznala nezavisnost Kosova.

U međuvremenu, Kosovo je ponovilo zahtjev za mjestom u UN-u, o čemu je nedavno govorila i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Ipak, još uvek je neizvjesno hoće li ova tema stići na dnevni red sjednice na kojoj će fokus biti na pitanju rata u Ukrajini, ali diplomatska misija Srbije u SAD-u iskoristit će i ovu prigodu da ojača odnose sa državama koje ne priznaju Kosovo i nastavi s lobiranjem u kamapanji "otpriznavanja“.

Kako Danas saznaje iz neslužbenih izvora u Vladi Srbije, plan je da se imena ovih država "za sada“ drže u tajnosti.

"Kraljevina Esvantini, Gabon i Somalija su manje, nerazvijene afričke države s kojima je predsjednik Vučić tokom ove godine pokušao uspostaviti diplomatske odnose, koje imaju kompleksnu političku situaciju i to se lako može iskoristiti, kao što je već pokazao slučaj Somalije, da oni promijene svoj stav o Kosovu. Rukovodstvu Srbije nije bitna veličina i utjecaj ovih država u UN, bitno je da one imaju glas i da se svaka država broji“, navode neslužbeni izvori.

Kraljevina Esvantini priznala je Kosovo još 12. travnja 2010. godine ali u ožujku 2022. Ivica Dačić, koji je tijekom svog mandata na mjestu šefa srpske diplomacije pokrenuo kampanju otpriznavanja, rekao je da je to „rezultat nedovoljne komunikacije jer smo zbog nerazvijenih bilateralnih odnosa propustili priliku da prijateljskim zemljama ukažemo koliko je to pitanje za nas važno“.

Krajem lipnja ove godine, predsjednik Vučić pokušao je poboljšati tu komunikaciju i bilateralnu suradnju kada je primio ministricu vanjskih poslova Kraljevine Esvatini Tulisilu Dladla. Tom prilikom potpisan je niz sporazuma o suradnji.

U istom danu Vučić je razgovarao i sa predstavnicima Gabona. Somalija je pak 2019. najavila da će preispitati priznanje Kosova iz 2010. godine. Lobirat će se i kod predstavnika Egipta, Perua, Dominikanske Republike, Antigve i Barbuda, 

Unakrsna diplomatska ofanziva se odvija i oko Kostarike, koja je prva priznala nezavisnost Kosova, 17. veljače 2008. godine.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 13:38