Article_Top_970x250

Vučić: Malo tko je želio da se poprave odnosi Srba i Hrvata, zahvalan sam predsjednici Hrvatske na hrabrosti

posjet predsjednika srbije hrvatskoj

Vučić: Malo tko je želio da se poprave odnosi Srba i Hrvata, zahvalan sam predsjednici Hrvatske na hrabrosti

velj 13, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ima mnogo onih koji bi parazitski htjeli umanjiti značaj susreta dvoje predsjednika i možda im se čini da možda i nije do njega trebalo doći. No susret koji se dogodio između predsjednice Grabar Kitarović i predsjednika Vučića svoje će rezultate i efekte tek pokazati. Zbog toga vam neizmjerno hvala u ime svih Srba i svih pravoslavnih koji žive ovdje u Republici Hrvatskoj, kazao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirij.

Srbijanski predsjednik boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. Nakon obilaska općine Gvozd i Vrginmost, gdje je posjetio tamošnje Srbe, poslijepodne je sudjelovao na skupštini Srpskog narodnog vijeća u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Ondje mu se pridružila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Zbor srpske pravoslavne gimnazije je hrvatskom himnom "Lijepa naša" i srbijanskom "Bože pravde" otvorio skupštinu Srpskog narodnog vijeća, prenosi HRT.

U ime Srpskog narodnog vijeća nazočne je pozdravio Saša Milošević, a uvodni govor održao je Milorad Pupovac predsjednik SNV-a. Posebna nam je čast što su na trećoj velikoj Skupštini SNV-a predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Zbog onoga što su činili proteklih dana i mjeseci oko priprema sastanka zaslužuju naše posebno poštovanje i našu posebnu zahvalnost i našu potpunu potporu onome što čine, što nastoje učiniti i čemu streme, kazao je Pupovac.

Mnogo se govorilo o prošlosti proteklih dana. Nije neopravdano ako kažemo da odnosi između Hrvata i Srba, između Hrvatske i Srbije, ne smiju biti zarobljenici prošlosti, posebno ne smiju biti taoci loše prošlosti. Stoga poštujemo napor predsjednika Vučića i predsjednice Grabar-Kitarović da odnos prema prošlosti, posebno lošoj prošlosti, grade tako da ta loša prošlost ne upravlja nama, kazao je Pupovac.

Iz duge historije hrvatsko-srpskog stremljenja za slobodom, ravnopravnošću i prosperitetom uzet ću primjer povezan s njegovom svetošću, patrijarhom Josifom Rajačićem. Bilo je to 1848. godine - patrijarh je iz Sremskih Karlovaca pohitao u Zagreb na vijest o tome da je ban Jelačić imenovan za hrvatskoga bana, pa da bude pri ruci. Ispalo je da je uradio ne samo to, nego je ustoličio bana u njegovu bansku ulogu. Sa sobom je donio 20.000 forinti u zlatu i založio ih za ono što su bila stremljenja bana Jelačića. Možda ne gledamo jednako na te povijesne činjenice, ali one su neosporne i pokazuju da smo bili spremni pružiti ruku jedni drugima i onda kad se nisu svi slagali s time, a nisu, istaknuo je među ostalim.

Okupljenima se obratio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Nove generacije kao i stanje u kojemu se nalazi suvremeni svijet i naša domovina od nas traže ozbiljnost i odgovornost. Svijet moramo ostaviti barem malo boljim nego što smo ga zatekli. Treba reći da izazovi koji nam stoje na putu neće nikada sakriti sve ono dobro i dragocjeno što smo zajedno izgradili i sačuvali, rekao je među ostalim.

Možemo sa zadovoljstvom konstatirati da grad Zagreb, vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba i Srpsko narodno vijeće, ali i brojni pojedinci, zajednički daju doprinos kao multikulturalne, multietničke i multikonfesionalne metropole, kazao je Bandić.

Potom se okupljenima obratio i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Ima mnogo onih koji bi parazitski htjeli umanjiti značaj susreta dvoje predsjednika i možda im se čini da možda i nije do njega trebalo doći. No susret koji se dogodio između predsjednice Grabar Kitarović i predsjednika Vučića svoje će rezultate i efekte tek pokazati. Zbog toga vam neizmjerno hvala u ime svih Srba i svih pravoslavnih koji žive ovdje u Republici Hrvatskoj, kazao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirij.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potom se obratio okupljenima. Iako smo svi svjesni stradalničkog pečata Srba u Hrvatskoj, trebalo bi predstaviti ponekad i drugu stranu. Trebamo se ponositi ćiriličnim pismom, piscima poput Petra Preradovića, Vladana Desnice, Grigora Viteza, o doprinosu Nikole Tesle, od oca Srbina i majke Srpkinje, rođenog u Lici, doprinos ne treba posebno isticati, rekao je Vučić. I Hrvatska i Srbija trebaju čuvati identitet Srba u Hrvatskoj, kao što mi u Srbiji imamo obvezu i odgovornost da trebamo čuvati identitet Hrvata u Srbiji.

Jedna je važna stvar, mi smo u ovaj veliki i težak posao ušli, a da ga je malo tko razumio, malo tko je želio da se poprave odnosi između Srba i Hrvata. Zahvalan sam predsjednici Hrvatske što je imala hrabrosti učiniti taj potez u trenutku kad je najlakše u Zagrebu napadati Srbe i Srbiju, a i najlakše na sličan način odgovoriti u Beogradu, rekao je Vučić, dodavši da će uskoro slijediti poziv predsjednici da posjeti Srbiju.

Politika koju vodim je takva da vama pomognemo da ovdje s komšijama Hrvatima možete živjeti lijepo i graditi zajedničku budućnost i živjeti bez straha, kazao je.

Tolerancija znači da ne čuješ samo sebe, već da pažljivo saslušaš onog drugog i ne moraš se ni u čemu s njim suglasiti. No daj mu pravo da izgovori, da drugačije misli. Obećavam vam da ćemo u Srbiji čuti glas Hrvata i Hrvatske. Dat ćemo sve od sebe da razumijemo njihove potrebe i želje. Ali ćemo zato gledati, koliko god možemo, ne ugrožavajući njihove interese da pomognemo vama Srbima i da vidimo na koji način Srbija može uraditi za svoj narod i u Hrvatskoj i svakom drugom mjestu u regiji, kako bi se očuvao identitet Srba, jezik i ćirilično pismo.

Svi znamo da su odnosi između Srbije i Hrvatske opterećeni brojnim problemima i da imamo različite poglede na niz pitanja iz bliže i dalje povijesti. Isto tako znamo da jedino zajedničkim naporima možemo prevladati te probleme i okrenuti novi list u našim odnosima.

U postizanju toga cilja trebamo se ugledati na EU koja je nastala na pomirenju Nijemaca i Francuza, ali i mnogih drugih naroda u svijetu, izjavio je među ostalim.

Vaš opstanak ovdje znači i naš opstanak i nas uči kako trebamo poštovati svoj identitet. Borit ćemo se mirom, vašom hrabrošću i ljubavlju koju imate prema Srbiji i poštovanju koje imate prema Hrvatskoj. Živjelo prijateljstvo Srbije i Hrvatske, živio srpski narod i želim da me u još boljem raspoloženju dočekate drugi put, rekao je na kraju svoga govora predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Okupljenima se na kraju obratila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i kazala: drago mi je što vas mogu pozdraviti večeras ovdje kao vaša predsjednica.

Premda se ne možemo o prošlosti u svemu složiti, uvjereni  smo kako je došlo vrijeme u kojemu možemo djelovati s mudrošću i razboritošću, a ne strasti. Držeći da kao odgovorni državnici imamo zadaću činiti iskorake koji će našim narodima i svim građanima iz Hrvatske i Srbije otvoriti perspektivu bolje budućnosti, uputila sam predsjedniku Vučiću poziv da posjeti Hrvatsku i zahvaljujem mu što je ova dva dana proveo ovdje u Hrvatskoj, kazala je predsjednica.

Ovaj posjet predsjednika Vučića izraz je našeg zajedničkog uvjerenja da bez obzira na mnoge razlike koje nas mogu opterećivati, imamo dužnost postaviti osnove trajnoga dijaloga i suradnje koje neće moći poremetiti povremeni ekscesi i incidenti. To je prije svega u interesu naših bilateralnih odnosa, ali i u interesu uspjeha političkih procesa u JI Europi, kao prostora mira, stabilnosti, suradnje i razvoja. Želim vjerovati da smo ovih dana ojačali osnove ostvarivanju toga cilja, izjavila je.

Trajno otvoreni međudržavni dijalog između Hrvatske i Srbije od najveće je važnosti. Osobitu pozornost trebamo obratiti mladima i njihovu odgoju u duhu tolerancije. Moramo im omogućiti ostanak u svojoj domovini i zato neprestano naglašavam kako je demografsko pitanje ključno za opstanak naših naroda. Nedopustivo je da u domovini Nikole Tesle u 21. stoljeću još ima domova bez struje i vode. Moram naglasiti da Srbi dijele te probleme s drugim građanima Hrvatske.

Nitko u Hrvatskoj ne može i ne smije biti građanin drugog reda. Te probleme treba što prije riješiti u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i javnim poduzećima, izjavila je među ostalim predsjednica Grabar-Kitarović i završila s porukom Srbima koji žive u Hrvatskoj - Hrvatska je vaša domovina.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250