Article_Top_970x250

Vučić: "Je li ta Srebrenica u Crnoj Gori, kakve veze imaju s Crnom Gorom?"

nakon što su usvojili rezoluciju

Vučić: "Je li ta Srebrenica u Crnoj Gori, kakve veze imaju s Crnom Gorom?"

lip 20, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva/Ilustracija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je povodom usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenici, da je sve što je urađeno bilo protiv vitalnog interesa srpskog naroda u Skupštini Crne Gore.

Vučić je rekao da u posljednjih godinu i pol svakoga dana sluša optužbe kako se Srbija nekome miješa u unutrašnje odnose.

"Je li ta Srebrenica u Crnoj Gori? Kakve veze Srebrenica ima s Crnom Gorom? Što se oni miješaju u nečije tuđe odnose? Tko smo mi da danas arbitriramo između Turske i Armenije, ili Nijemaca i kog god hoćete napadnutog naroda u Drugom svjetskom radu", upitao je Vučić.

On je naglasio da je Srbija zbog usvojene rezolucije reagirala mirno i nijednu uvredljivu riječ nije uputila, ali će nastaviti da brani svoj narod, da još snažnije pomaže srpske kulturne institucije u Crnoj Gori, da potiče Srbe da čuvaju svoj srpski jezik i ćirilično pismo.

"Nekoga da ugrožavamo nećemo, ali neću da dozvolim onima koji svakoga dana ugrožavaju Srbiju da to čine", istaknuo je Vučić.

Sličnog razmišljanja je i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić koji je izjavio da je donošenje Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu upereno direktno protiv Srbije i Republike Srpske i da je to urađeno zbog jakog pritiska iz inozemstva.

On je pozvao mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija da se uključi u rješavanje političke krize u Crnoj Gori, naglašavajući da se nova vlada ponaša vrlo slično kao i ona koju je predvodio crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

"Ne očekujem da to bude politika u interesu Srbije, već u interesu građana Crne Gore, a siguran sam da nije bilo u narodnom interesu da se donese ovakva rezolucija", poručio je Dačić.

Skupština Crne Gore izglasala je 17. lipnja rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Za njeno usvajanje glasalo je 55 zastupnika, protiv je bilo 19, a suzdržano sedam, piše Klix.

Dnevnik.ba