StoryEditor

Vučić i Vulin vrijeđaju Hrvatsku i kardinala Stepinca: "Kakav svetac, takav i narod"

Piše D  /  10.06.2020., 02:06h

Ocjenjujući ekonomsku situaciju u Srbiji, predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da Beograd želi dobre odnose sa Zagrebom, ali razumije zašto hrvatski mediji svakodnevno pišu nešto protiv njega.

Razlog je "što Srbija ima tri puta veću stopu rasta" od Hrvatske, rekao je Vučić gostujući na TV Pink, gdje je rekao da nitko u Hrvatskoj nije objavio podatke Eurostata po kojima je Srbija prva u regiji po stopi rasta BDP-a. 

"Hrvatskoj smeta što Srbija ima najveći rast"

"U Hrvatskoj postoji koordinirana negativna kampanja protiv mene i svaki dan se mora pojaviti tekst o meni, ali mi to ne smeta, nego me veseli, jer je suština u tome da gledaju može li se nešto loše desiti Srbiji, ne bi li oni bili vodeći u regiji, što im već tri godine ne ide", rekao je Vučić

Problem Hrvatske je što prema izvješću Eurostata Srbija ima najveći rast u prvom kvartalu, a to se, kaže Vučić, ne prenosi u hrvatskim medijima.

"Problem je kako objasniti da je u takvoj tužnoj Vučićevoj Srbiji stopa rasta tri puta veća od njihove", istaknuo je Vučić, ujedno predsjednik vladajuće Srpske napredne stranke.

Dok je Vučić gostovao u programu TV Pink, Ministarstvo obrane objavilo je priopćenje s pisanom izjavom ministra Aleksandra Vulina u kojoj je ocijenio da je "hrvatska politika prema Srbiji mješavina mržnje i kompleksa".

"Hrvatska pažljivo prati naše izbore, mi njihove ne pratimo ni malo. U Hrvatskoj znaju ime i biografiju svakog ministra u našoj Vladi, a mi skoro da ne znamo da njihova Vlada i postoji", rekao je Vulin.

Odnos prema Srbiji "jedna od ključnih točaka predizbornih programa u Hrvatskoj", ocijenio je pa nastavio: "A mi jedva da ih se sjetimo, osim kada se iznova javno zakunu poglavniku, što tajno nisu ni prestajali raditi."

"Hrvatska službena politika kao ni ustaški ološ ne prestaje s napadima na Vučića i Srbiju", reagirao je Vulin.

Vulin: Hrvatska politika prema Srbiji je mješavina mržnje i kompleksa

"Njihova politika prema Srbiji je mješavina mržnje i kompleksa. To je i očekivano od naroda kojima je vikar ustaške vojske Alojzije Stepinac kandidat za sveca. Kakav svetac takav i narod koji ga zove blaženi", naveo je Vulin u pisanoj izjavi koju je medijima proslijedilo srpsko Ministarstvo obrane.

Opći izbori u Srbiji bili su raspisani za 26. travnja, ali su odgođeni poslije uvođenja izvanrednog stanja za 21. lipnja.

Favoriti su naprednjaci (SNS) aktualnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njihovi vodeći koalicijski partneri, socijalisti (SPS) šefa diplomacije Ivice Dačića.

Oporbene stranke podijeljene su u dva korpusa - koaliciju Savez za Srbiju koja bojkotira izbore te niz oporbenih stranaka, koalicija, pokreta i organizacija koje očekuju da će ulaskom u parlament uspjeti uzdrmati zasad apsolutnu vlast koalicije predvođene SNS-om.

Republičko izborno povjerenstvo potvrdilo je  21 izbornu listu, koja će službeno biti proglašena 11. lipnja.  

Dnevnik.ba

07. prosinac 2023 21:37