StoryEditor

Vučić: EU nam na sjeveru Kosova želi oteti struju

Piše D  /  10.11.2018., 04:11h

Još jedan krug dijaloga koji se u Bruxellesu odvija između predsjednika Srbije i predsjednika Kosova, drugi krug otkako su ljetos Aleksandar Vučić i Hashim Thaçi nadobudno najavili da će sitnim korekcijama granica normalizirati odnose, završio je preksinoć bez puno pomaka, ali zato s puno mrzovoljnih pogleda i međusobnih optužbi, prenosi Večernji.hr

Kosovo je pod kritikama ne samo Srbije nego i visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini zbog uvođenja posebnog poreza od 10 posto na robu iz Srbije koja se uvozi na Kosovo, što je u suprotnosti s pravilima CEFTA-e, zone slobodne trgovine. No, Vučić je preksinoć nakon završetka sastanka otkrio još nešto što mu jako smeta i što je, smatra, prepreka za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa. To je, kako je Vučić to nazvao, pokušaj Europljana da Srbima otmu struju na sjeveru Kosova. Među tim Europljanima Vučić je izrijekom spomenuo i Hrvatsku.

“Uvijek glasuju protiv nas”

– Oni pokušavaju, i to ne Albanci, već Europljani, izbaciti Srbiju iz mreže sa sjevera Kosova, i to protupravno. Oni nam to hoće oteti, žele nam oteti pravo da transferiramo struju – rekao je Vučić novinarima u Bruxellesu nakon sastanka s Thaçijem. Objasnio je da sjever Kosova dobiva struju iz srpskih izvora, a da je u nacrtu energetskog sporazuma između Prištine i Beograda bilo predviđeno da novoosnovana Zajednica srpskih općina osnuje dvije mješovite kompanije na sjeveru koje bi bile prenosnik struje do KOST-a, službenog operatera struje na Kosovu. No, kako ZSO nije formiran (Vučić naglašava krivnjom Prištine), traži se rješenje u okviru europske organizacije ENTSO-E koja okuplja 36 država Europe.

– Svoj stav protiv nas u ENTSO-E-u su jasno izrazile Njemačka, Francuska, Italija, Švicarska, Belgija, Luksemburg, Nizozemska i, naravno, Hrvatska, koja uvijek glasuje protiv Srba i Srbije. Na našoj strani su Španjolska, Slovačka i BiH. Borimo se koliko možemo, ali su nam šanse male – rekao je Vučić. Jučer se na Twitteru pohvalio da je i Mađarska stala na stranu Srbije po tom pitanju. No, najavio je da Srbija neće poštovati odluku ENTSO-E-a.

Važna normalizacija opskrbe

– Kad hoćete raditi takvu vrstu energetskog kaosa, imat ćete odgovor Srbije. Nećete zgaziti našu zemlju i naš narod kao što ste zamislili – poručio je Vučić iz Bruxellesa.

Koliko je normalizacija opskrbe strujom između Srbije i Kosova važna za funkcioniranje cijele strujne mreže u Europi pokazalo se i početkom ove godine, kada je objavljeno da satovi diljem Europe koji su priključeni na strujnu mrežu (poput satova na pećnicama) kasne 5-6 minuta, i to upravo zato što se stvara rupa u opskrbi strujom jer između Srbije i Kosova teče manje struje u kontinentalnu mrežu. 

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 09:40