StoryEditor

Vučić: Daytonski sporazum se ne može mijenjati nametanjem volje jednog naroda

Piše D  /  21.09.2019., 03:09h

Vučić je na početku obraćanja govorio o obavezama Srbije kada je u pitanju Daytonski sporazum.

"Svako kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma Republika Srbija je obavezna da dadne svoju reakciju, mišljenje ili sud. Kada je bila izborna kampanja u BiH bio sam jedini lider koji nije išao u teritoriju BiH i miješao se u izborni proces", kazao je Vučić između ostalog, piše N1.

Naveo je da su na sastanku govorili o deklaraciji SDA.

"Ja neću posebno davati svoj sud. Ono što sam primijetio je i da vam kažem da su ljudi iz RS suglasni po opstanku RS, negativnom odnosu prema tekstu deklaracije SDA i odnosu i poštovanju prema Srbiji. Politika Srbije je to da mi pozivamo predsjednika Dodika i predsjednicu Cvijanović, i sve naše ljude koji stoje ovdje iza mene da pokažu punu uzdržanost, da ne reagiraju prenagljeno, da reagiraju u skladu i s interesima RS, Srbije, rekao bih i BiH, da damo sve od sebe da se sačuvaju mir i stabilnost. Bilo kakav sukob značio bi ekonomskih krah i ekonomski kraj za sve nas", kazao je Vučić.

On je pozvao sve aktere na smirivanje tenzija i na poštovanje Daytonskog sporazuma, piše N1.

"Jedino kako može da se mijenja Daytonski sporazum je dogovorom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda", poručio je Vučić.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 15:28