StoryEditor

Vučić: Beograd i Zagreb se trebaju ugledati na Srbe i Hrvate u BiH

Piše D  /  15.02.2019., 06:02h

On je novinarima u Munchenu rekao da će i Srbija i Hrvatska morati raditi i živjeti zajedno kako bi opstale.

- Suština je u tome da mi i Hrvati, ukoliko ne budemo bolje razumjeli jedni druge i ne budemo podržavali jedni druge, pitanje je hoćemo li opstati i jedni i drugi - dodao je on.

Vučić, koji je na marginama Munchenske konferencije o sigurnosti nakratko razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, istakao je da će Srbija raditi sve što je moguće da izgradi bolje odnose sa Hrvatskom, prenosi Srna.

- Želimo da vi to razumijete, ni na koji način vas ne ugrožavamo, niti ćemo. A sasvim smo sigurni da ni u Hrvatskoj niko nema namjeru da na bilo koji način ugrožava nas - rekao je Vučić.

Na pitanje novinara jeli se išta poboljšalo u srpsko-hrvatskim odnosima, godinu dana od njegove posjete Zagrebu, Vučić je rekao da ne može kazati da je napad na srpske sportaše u Splitu bilo kakvo poboljšanje, naprotiv.

- To je užas što se dogodilo. Kod nas hrvatski sportaši nisu napadani. To što rade navijači, to je jedna stvar, ali da se to dogodi hrvatskom sportašu, to je nemoguće u Srbiji - istaknuo je on.

Vučić kaže da je ponosan na to što je, nakon ranijeg razgovora sa hrvatskim predsjednikom Kolindom Grabar Kitarović, Srbija od 26 hrvatskih zahtjeva do sada u potpunosti ispunila 23, među kojima i onaj koji se tiče asfaltiranja ulica, izgradnje Doma kulture u Tavankutu, kuće Bana Јelačića, financiranja katoličkih crkava i hrvatskih časopisa.

On je rekao kako želi da se Hrvati koji su građani Srbije osjećaju zbog toga ponosno i da nemaju nikakav problem, ali da se plaši da to nije slučaj i sa srpskim narodom u Hrvatskoj.

- Ali, vjerujem da će do toga doći i uvjeren sam da će neka vrsta svijesti i kod Srba i kod Hrvata biti promijenjena u narednom periodu i da ćemo drugačije gladati jedni na druge - istaknuo je Vučić.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 20:32