StoryEditor

VSTV podržao Tegeltiju: Ovo je najbrutalniji napad i pritisak na Tužiteljstvo do sada

Piše D  /  03.06.2020., 10:06h

Na početku sjednice predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija zatražio je da se u dnevni red uvrsti točka u okviru koje bi se raspravljalo o pritiscima na rad pravosuđa, a zbog političkih izjava, koje se posljednjih dana odnose na rad Tužiteljstva BiH. Naveo je da je riječ o izjavama iz SDA, a kada je u pitanju predmet “Respiratori”. Tegeltija je izvijestio Vijeće o prijetnjama smrću glavnoj tužiteljici BiH o kojima je obaviješten, prenosi N1.

Ranije je Tegeltija, gostujući u programu N1, kazao kako je obaveza VSTV-a da štiti ljude na pravosudnim funkcijama. Povodom napada na glavnu državnu tužiteljicu Gordani Tadić izjavio je kako on ne brani osobnost nego poziciju državnog tužitelja. Dodao je kako pravosuđe mora raditi bez pritiska, te da pritisci više nisu neprimjereni, već opasni, rekao je Tegeltija.

Član Vijeća, Ružica Jukić, je izjavila da je riječ o najbrutalnijem napadu do sada. Dodala je da grešaka u pravosuđu ima, ali da se ne može reći da je cijeli pravosudni sistem korumpiran.

Dodala je kako je u posljednjem slučaju, predmetu “Respiratori”, riječ o političkom progonu tužitelja, koji su pokušani da se diskreditiraju u javnosti.

Član Vijeća Slavo Lakić je postavio pitanje je li ovo poruka pravosuđu za buduće predmete da se treba kucati na vrata političara kako bi se pitalo koga treba procesuirati, a koga ne.

Tegeltija je pozvao VSTV da se izjasne o ovom konkretnom slučaju. Tijekom rasprave izneseni su zahtjevi da se pripremi posebna Deklaracija o svim pritiscima na pravosuđe, kako bi se dala podrška svim tužiteljima da rade bez straha na svim budućim predmetima.

VSTV je dao podršku stavovima koje je iznio predsjednik Milan Tegeltija povodom posljednjih pritisaka na rad pravosuđa BiH, te će o svemu biti izdato priopćenje VSTV-a BiH.

Na dnevnom redu prvog dana sjednice uvršteni su izvještaj direktora Tajništva VSTV-a, nacrt srednjoročnog plana za period 2021–2023. godina, kao i reformski program ove pravosudne institucije.

Pred članovima Vijeća nalazi se i informacija o sprovođenju postupka ocjenjivanja rada nositelja pravosudnih funkcija u sudovima i tužiteljstvima, te presuda Suda BiH o ukidanju Pravilnika o postupku ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija i Kriterijima za ocjenjivanje rada sudaca u BiH.

Usvajanjem treće faze projektnog prijedloga "Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudaca i tužitelja u BiH", bit će okončan prvi dan sjednice.

Drugog dana zasjedanja, u četvrtak, 4. lipnja, članovi Vijeća će, između ostalog, razmatrati inicijativu za donošenje zaključka o proširivanju prakse privremenog upućivanja nositelja pravosudnih funkcija radi pružanja pomoći institucijama sa značajnim brojem neriješenih predmeta u skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH.

Na dnevnom redu je i predstavljanje vodiča kroz kazneni postupak, namijenjenog djeci žrtvama/svjedocima kaznenih djela. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:18