StoryEditor
sjednica

VSTV danas donosi konačnu odluku o smjeni Gordane Tadić s mjesta glavne tužiteljice

Piše Desk  /  20.10.2021., 09:38h
Danas će se na sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV) odlučivati o konačnoj smjeni glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić.

Ako VSTV izglasa njenu smjenu, odlučivat će se i o tome tko će zamijeniti Tadić kao v.d. glavnog tužitelja. To će biti neko od njenih zamjenika - Ozrenka Nešković, Diana Kajmaković, Ismet Šuškić i Milanko Kajganić, prenosi Klix.

Prošli mjesec, Drugostupanjska disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH je izglasala smjenu Gordane Tadić.

Naime, u predmetu protiv glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH, odlučujući po žalbi tužene, Drugostupanjska disciplinska komisija donijela je odluku kojom se odbija kao neosnovana žalba tužene i potvrđuje odluka Prvostupanjske disciplinske komisije od 23. srpnja ove godine.

Podsjećamo da je Prvostupanjska disciplinska komisija za tužioce VSTV-a BiH, odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH protiv tužene Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH, donijela odluku čijom točkom a) je utvrđena disciplinska odgovornost tužene zato što je propustila postupiti u skladu s relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u i zaključku Vijeća od 17. i 18. 12. 2014. godine, kojim VSTV BiH "zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama osiguraju dodjeljivanje predmeta svim tužiteljima putem TCMS-a" te propustila poduzeti potrebne radnje s ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira, čime je počinila disciplinske prekršaje iz člana 57. točka 8. "nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti" i točka 17. "propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća" Zakona o VSTV-u BiH.

Tuženoj je za navedene disciplinske prekršaje izrečena disciplinska mjera: Premještanje s mjesta glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine na mjesto tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 16:53