StoryEditor

Vršnjačko nasilje u Francuskoj: Djevojčica završila u komi, pretukli je zbog odjeće koju su smatrali ‘neislamskom‘

Piše desk  /  05.04.2024., 12:51h

Francuska vlada pokrenula je hitnu istragu nakon što su 14-godišnju djevojčicu ispred njezine škole pretukla tri maloljetne osobe na jugu Francuske, izvijestio je The Guardian. Djevojčica je teško ranjena te je završila u komi.

Trojica navodnih napadača, uključujući djevojčicu koja je pohađala istu školu u predgrađu južnog grada Montpelliera kao i žrtva, uhićeni su pod sumnjom za pokušaj ubojstva maloljetnice. Incident se dogodio u vrijeme pojačanih napetosti u francuskim školama nakon što su poslane desetke prijetečih poruka putem internog sustava za slanje poruka.

Žrtva, koju su mediji nazvali Samara, izašla je iz kome, ali je "ozbiljno ranjena" u napadu u utorak poslijepodne ispred koledža Arthur Rimbaud u okrugu La Mosson-La Paillade, rekli su tužitelji. Jedna od optuženih je djevojčica, također 14-godišnjakinja, iz iste je škole kao i žrtva. Uhićena je u srijedu i priznala je da je pretukla žrtvu, rekli su tužitelji u priopćenju. Ostalo dvoje uhićenih maloljetnika ima 14 i 15 godina.

Majka žrtve kazala je medijima da je njezinu kćer školska kolegica maltretirala dvije i pol godine te sugerirala da je do napada došlo zbog ponašanja i odjeće koju je njezina kćer nosila, a koja se smatra, kako je kazala, "neislamskim". "Zapravo ne razumijem razloge ovog djeteta za stalno napadanje Samare, ali postoji nešto. Mislim da je ... činjenica da je ona (Samara)... možda malo slobodnija od nekih studenata", rekla je za BFMTV.

Macron pozvao na oprez, ministrica dala rok istražiteljima

Optužila je učenica kao "pokroviteljicu" napada i ustvrdila da je ona bila suspendirana na dva dana u lipnju prošle godine nakon što je na društvenim mrežama objavila fotografiju Samare u kojoj poziva na silovanje. Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je "solidarnost" s djevojkom, ali je pozvao na oprez u donošenju zaključaka o okolnostima napada. 

Francuska ministrica obrazovanja Nicole Belloubet naredila je istragu inspektorima te im dala rok od osam radnih dana počevši od petka da izvijeste o okolnostima napada. "Ova će misija imati za cilj kako utvrditi stvarnost činjenica tako i utvrditi odgovornosti", rekla je za BFMTV, dodajući da Samara "dugujemo istinu".

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 20:09