StoryEditor

"Vrlički Robin Hood" u probleme uvalio i kolegicu. Sada i njoj prijeti otkaz...

Piše D  /  22.11.2019., 01:11h

Srđan Djaković (59), sada već najpoznatiji bankar u Hrvatskoj i vrlički “Robin Hood”, u svoju krađu uvukao je i nevine kolege. Da šef OTP-ove poslovnice u Vrlici nije ukrao više milijuna kuna, imao bi mirovinu od oko sedam tisuća kuna koja bi bila vjerojatno i veća jer je “Srđo” invalid i veteran Domovinskog rata.

Djaković je bio nadređeni svojoj mlađoj kolegici te je i tu ženu bacio u problem i usosio i zato joj sada prijeti izvanredni otkaz o radu jer je vjerovala svom šefu, javlja Slobodna Dalmacija. Dakle, u petak 8. studenoga kada je Djaković nestao s milijunima, zaposlenica je pitala svog šefa da ju pusti ranije s posla zbog privatnih obaveza. On je to očito jedva dočekao kako bi mogao provesti svoj plan. Kolegica je otišla nakon 14 sati što je njemu odgovaralo za neometano dizanje novca, što mu je bilo još lakše jer je znao njenu šifru.

Policija Djakovićevu kolegicu neće prijaviti, ali banka bi joj mogla dati otkaz

Kako piše Slobodna, jedna osoba iz poslovnice sa samo svojom šifrom nije mogla otvarati ni zatvarati sef i tako provesti te radnje. Djakovicevu kolegicu policija ne planira prijaviti za sudioništvo jer je jasno da nije znala za nečasne planove svog šefa, no OTP banka tek treba odlučiti hoće li realizirati njezin otkaz.

No, nije ona jedina. Tako će biti i ostalima kojima je “Srđo” nakon krađe ostavljao novce jer oni u kaznenom postupku će biti vrjedniji kao svjedoci nego kao osumnjičenici. Prema osobama koje poznaju poslovanje bankarskog sektora, kažu da nije normalno da u sefu poslovnice u Vrlici bude povučen toliki novac, a da Djaković nadređenima iz OTP-a ne pokaže dokaze o osiguranju tog novca, pa je moguće da nastradaju i osobe iz upravljačkog sustava banke, dakle Djakovićevi pretpostavljeni.

Policiji rekao da je u BiH otišao vratiti dugove

Djaković se u policiju sam predao te ponavljao da je osramotio svoju obitelj i da je bio u smrtnoj opasnosti kao i njegovi iz familije. Ipak, korak dalje napravio je tijekom davanja iskaza Državnom odvjetništvu i rekao da je s ukradenim novcem otišao u BiH vratiti dugove. Rekao je da je s još jednim partnerom iz BiH počeo graditi hotel na Jahorini, no da je njegov prijatelj u međuvremenu, prije šest mjeseci, odjednom preminuo i da su se nagomilali dugovi iz te investicije i u vezi nezavršenog hotela. Je li to istina ili ne teško je razaznati pa policija BiH ima težak zadatak, naravno, ako ih je uopće briga za ovaj slučaj.

“Zašto bismo mi ovdje trošili vrijeme pomažući vama kada time nećemo dobiti ni aplauz, ni pohvalu, ni ništa, mislim ovdje u u BiH. To je vaša stvar, a gdje su novci, teško može otkriti ijedna policija svijeta ako glavni akter i oni koji su mu bili domaćini uporno šute. A zašto bi i govorili”, rekla je jedna osoba iz policijskog sustava BiH za Slobodnu Dalmaciju.

Gotovina stigla kombijem

Djaković je u četvrtak 7. studenog naručio gotovinu iz Gotovinskog centra Mediteran Security d.o.o. jer to društvo opskrbljuje gotovinom poslovnice OTP banke Hrvatska d.d. Gotovina je u Vrliku došla kombijem, a 8. studenot Dajković oko 10:40 osobno zaprima iznose od 550.000 kuna, 200.000 švicarskih franaka i milijun i 170.000 eura.

U sustavu banke je zadužio aplikaciju “finessa” i potom veći dio novca iz trezora uzeo i odnio, a riječ je o iznosima od milijun i 90.000 kuna, milijun i 188.000 eura, 200.000 švicarskih franaka, 400.000 konvertibilnih maraka (što je iznos od 1,5 milijuna kuna) i 300.000 kanadskih dolara. Upravo je te kanadske dolare uzeo iz trezora nakon što je novac morao biti pohranjen po primitku.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:08