StoryEditor
dio je podijelio

Vrlički bankar na sudu: Hoće li otkriti gdje su isparili milijuni?

Piše Desk  /  20.01.2022., 07:41h
Bankaru Srđanu Djakoviću iz Vrlike sudi se zbog milijunske pronevjere. Afera je izbila u studenom 2019. godine nakon što otkriveno da je iz poslovnice OTP banke nestalo 11,5 milijuna kuna.

Više od dvije godine proteklo je otkako je Vrliku, malo mjesto u Dalmatinskoj zagori, potresao jedan od najvećih skandala ikad, a riječ je o bankaru koji je opljačkao vlastitu banku i, kako ga se tereti, pronevjerio devet milijuna kuna, prenose 24sata.hr.

Srđan Djaković za to vrijeme uživa u slobodi uz, naravno, mjere opreza određene od nadležnih tijela, a sudi mu se na Općinskom sudu u Splitu. Predmet nikako nije stizao na dnevni red, a ročišta su se odgađala zbog pandemije korona virusa kojim se zarazio i sam okrivljenik, pa je Djaković više puta svoj nedolazak opravdavao zdravstvenim tegobama.

Ročište, odnosno glavna raspava u ovom predmetu konačno je zakazana za četvrtak. Očekuje se i dolazak okrivljenika, kojega su neki proglasili i vrličkim “Robinom Hoodom”.

Naime, slučaj pljačke banke u kojoj je godinama radio kao poslovođa podijelio je Vrličane. Mnogi su veličali njegov čin jer, kako su nam pričali, bio je galantan, šarmantan i uvijek široke ruke kad bi trebalo pomoći, bez obzira na to što se razmetao tuđim novcem. Drugi pak ne kriju osude na njegov račun, ali i pravosudni sustav koji mu toliko dugo omogućuje da ne odgovara za (ne)djelo koje mu se stavlja na teret.

Podsjetimo, afera je izbila u studenom 2019. godine nakon što otkriveno da je iz poslovnice OTP banke nestalo 11,5 milijuna kuna. U isto vrijeme nestao je i bankar. Prema onome što je do sada otkriveno u slučaju, bankar je pomno isplanirao pronevjeru iz poslovnice koja je taj tjedan trebala zauvijek zatvoriti svoja vrata. Središnjici banke rekao je kako su ljudi najavili povlačenje gotovine i da mu trebaju isporučiti veću količinu novca. Dogovorio je s 45-godišnjakom, koji je u međuvremenu preminuo, da ga prebaci u Bosnu i Hercegovinu. Nakon što je ispraznio sef, sjeo je u automobil, ali nije se odmah dao u bijeg. Dio novca odnio je sinu, ženi koja koja stanuje u mjestu 40-ak kilometara od Vrlike na stol je “bacio” 230.000 eura, a drugoj, koja živi u Vrlici, donio je 100.000 franaka.

Taj novac je vraćen, ali ne i ostatak.

Navodno je Djaković time pokrio dugove. Nakon desetak dana u izbjeglištvu Djaković se sam predao policiji. Bio je u istražnom zatvoru nekoliko mjeseci, a nakon što je platio 200.000 kuna jamčevine, pušten je da se brani sa slobode. U međuvremenu ga Općinsko državno odvjetništvo u Splitu optužuje za još tri kaznena djela pronevjere i krivotvorenja isprave. 

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 05:06