StoryEditor
rok do 19. svibnja

Vrijeme istječe, novca za izbore nema: Čeka li nas odgoda, kao i 2020.?

Piše desk  /  10.05.2022., 09:16h
Nadležnima u BiH polako istječe vrijeme koje imaju po zakonu da osiguraju novac za ovogodišnje opće izbore koji su raspisani za 2. listopada, a imajući u vidu složenu proceduru usvajanja proračuna gotovo nitko se ne usuđuje tvrditi da će blagajna Središnjeg izbornog povjerenstva do 19. svibnja biti puna.

SIP je, postupajući po važećem Izbornom zakonu, a usprkos tome što proračun institucija BiH za 2022. još nije usvojen, na sjednici prošlog tjedna, uz jedan glas protiv, usvojio odluku kojom su raspisani opći izbori u BiH te odluku o redoslijedu izbornih aktivnosti. Iako predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija tvrdi da će novca biti za izbore, kao i za sve prethodne, još nije zakazana sjednica Vijeća jer, prema neslužbenim informacijama, sve u vezi s nacrtom proračuna u resoru financija i riznice BiH još nije završeno.

Proces usvajanja proračuna počinje upravo u Vijeću ministara, a kada dokument dobije potrebnu podršku na toj adresi ide dalje u Predsjedništvo BiH koje ga također mora usvojiti, a nakon toga ga u formi prijedloga upućuju u Parlament BiH, gdje ga moraju usvojiti oba parlamentarna doma, a postoji i mogućnost ulaganja amandmana.

Lokalni izbori prije dvije godine su, između ostalog, prolongirani za polovinu studenog jer nije bilo novca, a sugovornik Glasa Srpske ističe da nigdje nije po automatizmu propisano da će izbori biti odgođeni ako novca ne bude bilo u tom roku, dodajući i to da je zakonodavac očigledno smatrao da se to nikada neće dogoditi, odnosno da je novac nesporan.

- Kakva će biti odluka SIP-a BiH po isteku roka ako novca ne bude, ne zna nitko. Možda će netko predlagati da izbori budu odgođeni, možda će netko biti protiv, a i dalje postoji taj rok do 19. svibnja. Ako nema proračuna, može i Vijeće ministara BiH usvojiti posebnu odluku, ali najbolje je sačekati još malo i taj 19. svibanj jer je još u fazi nagađanja - istaknuo je sugovornik Glasa Srpske upućen u procedure i problematiku.

Članica parlamentarne komisije za financije i proračun u Zastupničkom domu Mira Pekić smatra da se iz proračunske rezerve može izdvojiti novac koji je potreban SIP-u. Istaknula je da ne vjeruje da će proračun biti usvojen do tada.

- Vijeće ministara iz rezerve može naći, na primjer, dio sredstava koji je sada potreban SIP-u, a do listopada svakako očekujemo da ćemo imati usvojen proračun za 2022. godinu - istaknula je Pekić.

Izbornim zakonom BiH definirano je da novac za održavanje izbora mora biti osiguran najkasnije 15 dana od dana raspisivanja izbora. BiH  je, s druge strane, imajući u vidu da drugu godinu zaredom nema proračuna, na odlukama o privremenom financiranju, a postojeća ističe krajem lipnja. Uz to, Izborni zakon definira da “odluku o odgađanju izbora na određenom biračkom mjestu ili u izbornoj jedinici donosi SIP na osnovi činjenica koje ukazuju da izbore nije moguće provesti u skladu s odredbama zakona te da se odgođeni izbori provode ako u nekoj izbornoj jedinici ili biračkom mjestu glasovanje nije obavljeno onog dana koji je određen za glasanje”. Odgođene izbore raspisuje SIP, a u pravilu se provode u roku od sedam, a najkasnije 30 dana od dana za glasovanje na redovnim izborima.

Suad Arnautović je nedavno upozorio da će se SIP “striktno pridržavati zakona i rokova” te da su nakon 19. svibnja, ako ne bude novca za izbore, na potezu i pravosudne institucije.

- U Kaznenom zakonu postoje odredbe o tome što ako se na protupravan način onemoguće birači da ostvare prava. SIP BiH je dužan, ako smatra da je počinjeno kazneno djelo, to prijaviti nadležnom tužiteljstvu - rekao je Arnautović.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 22:01