StoryEditor

Vrijedne bilješke Marie Curie još uvijek su radioaktivne

Piše D  /  29.07.2021., 22:13h

Sve stvari slavne znanstvenice zainteresirani mogu pogledati na vlastitu odgovornost i odjeveni u zaštitna odjela

Marie Curie, majka moderne fizike, umrla je od aplastične anemije, rijetke bolesti koja nastaje uslijed gubitka prekursora krvnih stanica, a koju je Curie dobila zbog velikog izlaganja radioaktivnim elementima, poloniju i radiju.

I danas, nakon više od sto godina otkako su ona i njezin suprug Pierre otkrili polonij (ime su mu dali po Poljskoj, domovini Marie Curie), sve su njezine stvari - odjeća, bilježnice, namještaj, bilješke iz laboratorija još uvijek radioaktivne, i tako radioaktivne će ostati još barem 1500 godina. 

Obzirom da se tretiraju kao nacionalno i znanstveno blago, sve su njezine stvari zatvorene u sigurnosnoj kutiji i nalaze se u francuskoj Nacionalnoj knjižnici. No, knjižnica dozvoljava znatiželjnicima da zavire u kutiju s njezinim stvarima, ali prije toga moraju potpisati da to rade na vlastitu odgovornost. Osim toga, obavezni su nositi zaštitna odjela, jer su stvari kontaminirane radijem 226, čije vrijeme poluraspada iznosi čak 1600 godina, navodi Express. 

I tijelo Marie Curie je još uvijek radioaktivno, zbog čega je njezino tijelo spremljeno u poseban kovčeg, napravljen od olova debljine 2.5 centimetra.

Marie i Pierre Curie su znali da postoji radijacija u radiju i poloniju, ali u to vrijeme nisu znali koliko je to opasno. Oboje su koristili samo standardnu laboratorijsku odjeću, a radioaktivne materijale su imali i u svojoj kući, koji su, prema autobiografiji Marie Curie, po noći svijetlile.

Nakon njezine smrti, kuću u kojoj je živjela sa suprugom koristio je do 1978. godine institut nuklearne fizike Sveučilišta u Parizu. Stan je bio pod stalnim nadzorom, a nakon nekog vremena vlasti su shvatile da je stan potencijalno opasan nakon što je u njegovoj blizini porasla stopa oboljelih od karcinoma.

Laboratorij je sa zgradom dekontaminiran 1991. Godinu dana nakon toga omogućen je pristup Curienim materijalima i bilješkama koji su nedugo nakon toga uklonjeni iz kuće. 

Dnevnik.ba 

19. travanj 2024 08:30