StoryEditor
visoke temperature

Vrhunac toplinskog vala: U pet bh. gradova temperatura iznad 40 stupnjeva

Piše desk  /  23.07.2022., 19:39h

Toplinski val koji je iz Europe stigao u Bosnu i Hercegovinu danas je bio na vrhuncu. Za područje gotovo cijele zemlje izdat je crveni meteoalarm, a liječnici su savjetovali izbjegavanje boravka na otvorenom u najtoplijem dijelu dana. Tropske vrućine ispraznile su ulice bh. gradova.

Najveći gradovi bilježe danas temperature više od 40 stupnjeva u hladu. U Zenici je u 17:00 sati izmjeren 41 stupanj, a u Mostaru je živa na termometru tu vrijednost dostigla još u 14:00 sati. U Banjaluci, Bijeljini i Bihaću živa na termometru dostigla je vrijednost od 40 stupnjeva Celzijusa, prenosi N1.

U Mostaru je, ispod Starog mosta, izmjereno i nevjerovatnih 50 stupnjeva. Toplinski ekstremi i izostanak padavina Banjaluci su donijeli probleme s vodoopskrbom, pa rubnim dijelovima grada prijeti nestašica vode.

Zbog temperaturnih ekstrema veliki broj pacijenata bilježe i službe hitne medicinske pomoći. Liječnici savjetuju izbjegavanje aktivnosti na otvorenom, veći unos tekućine, laganiju odjeću.

Ipak, na graničnim prijelazima na izlazu iz zemlje, posebno ka moru, bilježe se gužve. Onima koji moraju na put savjetuje se da za polazak biraju jutarnje sate.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:46