Article_Top_970x250

Vrhovni imam egipatske džamije izazvao buru izjavom o poligamiji

´nepravedno prema ženama´

Vrhovni imam egipatske džamije izazvao buru izjavom o poligamiji

ožu 03, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Twitter

Šeik Ahmed al-Tayeb, vrhovni imam egipatske džamije i sveučilišta Al-Azhar u Kairu, ocijenio je da je poligamija nepravedna prema ženama i da ne predstavlja pravilo u islamu, čime je izazvao velike rasprave u Egiptu.

Vrhovni imam sveučilišta nije prvi puta progovorio o poligamiji od kada je 2010. preuzeo dužnost. O toj temi je govorio 2016. kad je predsjednik Abdel Fattah al-Sisi pozvao na obnovu vjerskog govora. Ali sada je prvi put šeik al-Tayeb ocijenio poligamiju nepravednom, ako se ne poštuje načelo jednakosti navedeno u Kuranu.

Njegove riječi je odmah pozdravilo Nacionalno vijeće žena, čija je predsjednica Maya Morsi rekla da “muslimanska vjera poštuje ženu, pravedna je prema njoj i dodjeljuje joj prava koja ranije nije imala”.

Nakon izjava šeika al-Tayeba pokrenuta je živa polemika na društvenim mrežama, a institucija Al-Azhar je u subotu navečer precizirala da veliki imam “nije govorio o zabrani poligamije”, prenosi Hina. U petak navečer je Al-Azhar je objavilo na Twitteru izjave šeika Tayeba i naglasio potrebu “obnove u pogledu pitanja žena”.

“Žene predstavljaju polovicu društva, ako se ne brinete o njima, to je kao da hodamo na jednoj nozi”, prenijelo je sveučilište riječi šeika Tayeba.

“Poligamija je često nepravedna prema ženi i djeci”

On je uz ostalo rekao da je “poligamija često nepravedna prema ženi i djeci i ocijenio da je ona rezultat nerazumijevanja Kurana i tradicije proroka”.

Veliki imam je izjavio u tjednoj TV emisiji na nacionalnom satelitskom kanalu da su u krivu oni koji govore da brak mora biti poligaman.

On preporučuje da je za dobro razumijevanje pitanja potrebno pročitati sve stihove o mnogoženstvu jer neki pročitaju samo “dva, tri, četiri” i ne čitaju ono što je prethodilo i ono što ih slijedi.

“Je li musliman slobodan uzeti drugu, treću ili četvrtu suprugu? Koji uvjeti određuju tu slobodu?” pita se on.

Prema Kuranu, jednakopravnost je uvjet za mnogoženstvo i, ako nema jednakopravnosti, zabranjeno je mnogoženstvo”, objasnio je.

Šeik Tayeb je zatim podsjetio na stih koji govori o mnogoženstvu koji navodi da “ako niste sigurni da ste pravedni prema njima, oženite samo jednu”.

Izjave velikog imam al -Azhara su izazvale veliku raspravu na društvenim mrežama između pobornika i kritičara njegovih izjava.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250