Article_Top_970x250

Vratio se iz Irske i razočarao se: ‘Neki su proizvodi u Hrvatskoj i duplo skuplji nego u Dublinu'

RAZLIČIT STANDARD ŽIVOTA

Vratio se iz Irske i razočarao se: ‘Neki su proizvodi u Hrvatskoj i duplo skuplji nego u Dublinu'

tra 13, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Ono što mi je bilo očito i prije, a dodatno je potvrđeno nakon odlaska u inozemstvo, jest da se u Hrvatskoj nekim čudom uspijeva svakako preživjeti, istaknuo je.

Brojni Hrvati napustili su Hrvatsku s ciljem da vani uspiju i to u boljim uvjetima nego što su tu. Kakav je život vani i kakve su razlike u cijeni otkrio je 32-godišnji učitelj Denis koji se u Hrvatsku iz Dublina vratio prošle godine u rujnu, prenosi Večernji.hr.

Njega su po povratku, kako je ispričao za Net.hr, neugodno iznenadile cijene, osobito u dućanima. 

- Cijene namirnica u trgovinama su vjerojatno podjednake kao u Hrvatskoj. No, iznimka su neke namirnice koje se u Hrvatskoj smatraju ‘luksuzom’ poput avokada, šparoga, lososa, morskih plodova, pistacija, indijskih oraščića – osjetno su jeftiniji u Irskoj.

Najviše me ‘žulja’ upravo razlika u cijenama tih proizvoda jer su dvostruko skuplji u Hrvatskoj nego u  Irskoj, a često je riječ o istom proizvođaču u istom trgovačkom lancu - ispričao je.  On je radio u Dublinu u trgovini planinarskom i penjačkom opremom.

Za zaposlenike tog sektora minimalna plaća je 1400 eura, dok kroz neko vrijeme može narasti i do 1800 eura. Dobivao je plaću tjedno, što mu je čak i bilo bolje jer je kvalitetnije mogao upravljati svojim novcem.  Denis je i prije odlaska u Irsku smatrao da su cijene namirnica u hrvatskim trgovinama visoke, no nije bio svjestan koliko su visoke s obzirom na standard građana.

Tijekom godišnjeg odmora u Hrvatskoj nisam se ponašao rastrošno jer bih često uspoređivao cijene nekih proizvoda ovdje i tamo, i svaki put bih bio neugodno iznenađen. Neki prehrambeni proizvodi su podjednake cijene, dok su drugi duplo skuplji.

Kozmetika i toaletni pribor su možda malo skuplji u Irskoj, ali generalno cijene su u nekom inozemnom rangu ili iznad njega, dok su primanja drastično niža. To se pogotovo osjeti na tome što sam tamo mogao uštedjeti pristojne svote čak i na minimalcu, priuštiti si putovanja i kupiti što god sam trebao.

U Hrvatskoj tako nešto djeluje neizvedivo s obzirom na primanja. Ono što mi je bilo očito i prije, a dodatno je potvrđeno nakon odlaska u inozemstvo, jest da se u Hrvatskoj nekim čudom uspijeva svakako preživjeti. Smatram da je to upravo i problem, ovdje se preživljava i to svim sredstvima, često zaduživanjem. Za razliku od Hrvatske, u Irskoj se živi pa čak i na minimalcu. I tada ti može biti ugodan život, uz uvjet da racionalno trošiš - komentirao je Denis za Net.hr.

Dnevnik.ba