StoryEditor
skupocjena svinjska mast

Vratila se iz trgovine na hrvatskom otoku pa pogledala račun: "Osjećam se prevareno!"

Piše desk  /  26.06.2022., 11:35h

Imajući na umu da je na otocima sve skuplje pripremila se na nešto veće cijene nego na kopnu, no cijena svinjske masti zaista ju je šokirala.

I prije početka turističke sezone cijene osnovnih prehrambenih namirnica otišle su u nebo. Tko je prije nekoliko mjeseci, kada nas je već zahvatila inflacija, mogao i predvidjeti šok koji su na globalnom tržištu žitarica i uljarica te energenata izazvali i rat u Ukrajini i sankcije Rusiji.

Unazad nekoliko mjeseci cijene kao da divljaju svaki dan. Građani su šokirani cijenama u trgovinama, ugostiteljskim objektima, mjenjačnicama, benzinskim postajama... a kraj ovim poskupljenjima se ne nazire. Potrošačka košarica u Hrvatskoj od sredine 2021. skuplja je 15 posto, a ulje, brašno, tjestenina, riža... i više od 20 posto.

Na društvenim mrežama gotovo svakodnevno netko objavi račun za koji smatra da je previsok, zgraža se nad cijenom kave, kruha ili ručka. No, ima i pozitivnih primjera.

Tako je nedavno Ivana Brkljačić, bivša hrvatska atletičarka, na Instagramu otkrila što ju je oduševilo na plaži u Hrvatskoj. Naime, dok je uživala na plaži Slanica na otoku Murteru odlučila je tamo popiti kavu, a onda je stigao račun. Naša umirovljena bacačica kladiva otkrila je kako je taj napitak platila samo sedam kuna. 

Ipak, nažalost, većina građana susreće se s previsokom cijenom.

Posljednji takav slučaj primjer je Zagrepčanke koja trenutno ljetuje na Hvaru, točnije u Starom Gradu. Imajući na umu da je na otocima sve skuplje pripremila se na nešto veće cijene nego na kopnu, no cijena svinjske masti zaista ju je šokirala. Platila ju je čak 35,99 kuna.

– Neću ništa puno pisati, šokirana sam cijenom 1 kg masti, jesam luda što nisam vratila, nisam doma vidjela cijenu i ostala sam bez riječi – napisala je gospođa u statusu na svom Facebook profilu i objavila račun kao dokaz. - Osjećam se prevareno - napisala je dodatno u komentarima.

image

Račun na koji se požalila Zagrepčanka

FACEBOOK -

Među 200-tinjak komentara ispod njezine objave većina se složila da je cijena zaista previsoka za kilu masti. Javili su se i brojni Zagrepčani koji su kazali da je realna cijena za kilu masti maksimalno 20 kuna te da se ponekad u trgovinama može kupiti i na akciji po 10 kuna. Ovo su samo neki od mnogobrojnih komentara.

– Živa pljačka!

–  Mora da je ekstra djevičanska. 

– Ovo je van pameti. Pa gdje su inspekcije. Kako to mogu opravdati?!

 – Ovo nije normalno

– Šta ima u toj masti? Zlata?

– Strašno je to što je prošle godine cijena kg svinjske masti iznosila samo 7kn. Mama mi je pričala da se nekad davno za 1kg svinjske masti ili 1kg šećera moralo raditi cijeli dan. Pa vi zamislite koji je to bio iznos, ali svejedno su održavali tzv. kirbajeve, dakle pekli kolače i torte, slavili svetkovine, unatoč takvim cijenama i neimaštini, a mi sada znamo samo kukati – jedan je od komentara.

– Jedan dio podizanja cijena je opravdan, a većina je digla cijene da, kad još "zaokruže" u eure budu sigurni da im se neće predbacivati da "love u mutnom". Sigurno je da su proizvođačima troškovi narasli, ali takvo neravnomjerno podizanje cijena pokazuje da većina igra na staru balkansku APP (ako prođe, prođe). Već je to viđeno, ništa novo ni čudno. Oni koji ili nemaju financija ili si rade popis i planiraju domaćinstvo pa malo pregledaju cijene, možda mogu malo bolje proći, komentirala je druga gospođa.

Drugi pak cijenu pravdaju jer se trgovina ne nalazi na kopnu. 

– To je otok. Na otocima su sve cijene više. Kupljena je na moru i to sve govori.

– Ne mogu vjerovati da toliko košta mast. Znam da je na moru inače sve skuplje pogotovo u sezoni jer bi svi htjeli zaraditi. Sada nam je dodatno sve skuplje i ja zaista ne znam kako će to do kraja biti. Niti vrijedi toliko koliko sam ja na tržnici plaćala maslinovo ulje niti ova mast vrijedi toliko. Suludo vrijeme! – zaključuje se u raspravi na Facebooku, prenosi Vecernji.hr.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 15:17